Timpul.md

Actualitate 28 Noiembrie 2018 | 09:00

Decizia Ungariei în favoarea Rusiei a produs O UNDĂ DE ȘOC la Washington

Ungaria a respins o cerere a Washingtonului privind extrădarea către SUA a doi cetăţeni ruşi suspectaţi de trafic cu arme şi i-a trimis pe aceştia în Rusia. Decizia lui Viktor Orban i-a surprins neplăcut pe americani.

Departamentul american de Stat şi-a exprimat marți dezamăgirea faţă de această decizie a guvernului de la Budapesta.

Ungaria, în replică, a anunțat că şi Washingtonul i-a respins cereri de extrădare, transmite agenţiile de presă internaționale.

Decizia Budapestei poate părea surprinzătoare în condiţiile în care premierul ungar Viktor Orban este unul dintre puţinii lideri europeni care îşi manifestă deschis admiraţia faţă de Donald Trump, iar relaţiile dintre SUA şi Ungaria sunt bune.

Purtătoarea de cuvânt a Departamentului de Stat de la Washington, Heather Nauert, a declarat că SUA aveau un dosar solid în cazul celor doi ruşi, Vladimir Liubişin senior şi Vladimir Liubişin junior.

''SUA sunt dezamăgite de hotărârea guvernului ungar de a-i extrăda pe cei doi Liubişin în Rusia'', a menţionat într-o declaraţie Heather Nauert.

''Ungaria este un partener şi un prieten al SUA, dar această decizie ridică întrebări despre angajamentul Ungariei privind cooperarea în aplicarea legii'', a indicat ea mai departe, adăugând că nu este clar dacă cei doi ruşi vor fi judecaţi în Rusia.

În replică, purtătorul de cuvânt al guvernului ungar, Zoltan Kovacs, a răspuns pe Twitter că această decizie a fost luată de ministrul justiţiei ''pe baza hotărârilor judiciare şi a acordurilor internaţionale în materie''.

Pe de altă parte, ''în ultimii cinci ani Ungaria s-a adresat de nouă ori Statelor Unite pentru a solicita extrădări'', a ţinut să amintească oficialul ungar, precizând că ''opt dintre aceste cereri au fost respinse'' de Washington.

Cei doi Liubişin, tată şi fiu, trăiau de mai mulţi ani în Ungaria şi au fost arestaţi la finele anului 2016 de către poliţia antiteroristă ungară în urma unei operaţiuni discrete desfăşurată în coordonare cu agenţia americană antidrog.

https://www.realitatea.net/ 

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus