Timpul.md

Actualitate 2 Aprilie 2020 | 11:39

DECLARAȚII /// „Opriți transportul public în Chișinău, introduceți CARANTINA GENERALĂ”

 

Comisia pentru Situații Excepționale, condusă de premierul Ion Chicu, a decis pe 24 martie ca transportul public din municipiile Chișinău și Bălți să fie gratuit, după ce un taxator a fost testat pozitiv la coronavirus. Măsura a fost adoptată pentru două săptămâni, însă Primăria Chișinău a decis ca transportul să fie gratuit până la 15 mai, cât durează starea de urgență în R. Moldova. Actualmente, autobuzele și troleibuzele circulă după un orar special și sunt mai mult goale.

Potrivit fostului primar al capitalei, Dorin Chirtoacă, este o prostie ca Primăria să suporte în fiecare zi pierderi de milioane, mai ales că reprezentanții Comisiei pentru Situații Excepționale au trimis în vacanță toți bugetarii.

„Bugetarii sunt în concediu, agenții economici nu lucrează, oamenii sunt indemnați să stea acasă. Pentru cine circulă transportul public?! Opriți transportul public - sunt pierderi inutile de 2 milioane lei pe zi! Circulația transportului public este o invitație de a nu sta acasa, adică o invitație de a merge în oras și ...a lua virusul. Ce fel de „carantină” este aceasta atunci?! Pierderile sunt de 2 milioane lei pe zi. În 10 zile, de când circulă gratuit, s-au ars 20 milioane de lei aiurea”, avertizează Chirtoacă.

Fostul edil spune că acești bani puteau fi folosiși eficient, pentru achiziționarea măștilor, mănușilor, ochelari și viziere pentru medicii implicați în lupta cu coronavirusului. „Nu mai spun de ventilatoare (aparate de respirație artificială). Opriți transportul public, introduceți carantina generală, nu amanați luarea acestor decizii, așa cum ați făcut cu starea de urgentă. Transportul pentru cei care sunt în prima linie de luptă împotriva coronavirusului trebuie organizat separat. Va fi mai sigur și mai ieftin. Banii economisiți, 2 milioane de lei pe zi, îi direcționati către medicină și protecția socială”, a conchis Chirtoacă.

Primăria municipiului Chișinău a decis pe 28 martie ca până la ridicarea stării de urgență, transportul public municipal, troleibuze și autobuze, vor circula în regim special și va fi gratuit. Măsura a fost luată pentru prevenirea și diminuarea infectării prin COVID-19 pe teritoriul municipiului Chișinău.

Programul de activitate al transportului public din capitală este organizat după cum urmează:

- pentru zilele de lucru, între orele: 05:30 - 10:00, dimineața și între orele:16:00 - 20:00, seara.

- pentru zilele de odihnă, între orele: 06:00 - 10:00, dimineața și între orele:16:00 - 19:30, seara.

Sursa: ziarulnational.md

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus