Politică

DECLARAȚIE: Războiul hibrid al Rusiei lovește Republica Moldova din spate

Așa fiind, actuala conjunctură internațională lipsește Republica Moldova de confortul unui mic stat care se pretinde neutru. Chiar dacă și-ar dori să joace rolul maimuței care urmărește din copac cum jos se bat leii, nu-și poate permite astăzi luxul spectatorului echidistant și neimplicat. Mielul blând nu mai are posibilitatea, ca odinioară, să sugă la două oi.

Cu alte cuvinte, cristalizarea poziției Republicii Moldova față de Moscova, curajul lui în relațiile cu fosta metropolă se datorează în primul rând contextului internațional. Nimeni în vârful piramidei de la Chișinău nu acționează doar pe propria răspundere când înfruntă lucrătura rusească împotriva Republicii Moldova. Hotărârea cu care România și Ungaria l-au împiedicat pe vicepremierul rus Dmitri Rogozin să ajungă la Tiraspol și declararea ulterioară a acestuia persona non grata sunt consecința unor strategii coordonate la nivelul comunității euroatlantice.

Cum războiul geopolitic este în plină desfășurare, obiectivul numărul unu al propagandei ruse e să convingă lumea că acesta ori e o himeră, ori că nu contează. Diavolul, ca să izbândească, trebuie să demonstreze că nu există.

O reușită incontestabilă a serviciilor speciale ruse este faptul că au indus ideea potrivit căreia ar exista lucruri mai importante decât înfruntarea imperialismului rusesc. Se insinuează cum că Putin ar fi mai puțin nociv decât guvernanții de la Chișinău. Se pune semnul egalității între propaganda de război a Moscovei și publicitatea de partid din interiorul Republicii Moldova, sugerându-se că cea din urmă ar fi mai periculoasă decât cea dintâi.

„Moscova nu mai trimite tancuri ca să vă ocupe, în schimb voi între timp ați fost subjugați de propria oligarhie care v-a capturat statul”. Această dihonie, băgată cu abilitate de propaganda rusă, a intoxicat mai întâi mass-media de la Chișinău, ca să devină mai apoi laitmotivul discursului mișcărilor protestatare și al unor partide de opoziție.

O altă urzire a campaniei ruse de dezinformare este crearea impresiei că uneltirile Moscovei împotriva Republicii Moldova și a liderilor ei politici ar fi un spectacol regizat la Chișinău. Atentatul la viața lui Plahotniuc, de exemplu, deși fusese dejucat de serviciul de contrainformații al Ucrainei, operațiunea fiind supervizată personal de președintele Poroșenko, a fost calificat de o parte a presei ca fiind o făcătură.

Linia roșie de dincolo de Nistru

Diminuarea sau chiar ignorarea pericolului rusesc a permis Kremlinului să câștige pentru Dodon alegerile prezidențiale, să fragmenteze, să compromită și să învrăjbească clasa politică pro-europeană de la Chișinău. Privind lucrurile din acest unghi, putem spune că războiul hibrid al Rusiei lovește Republica Moldova din spate, subminându-i puternic capacitatea de apărare.

Cum în tot răul este însă și un bine, de partea pozitivă a acestui scenariu se află linia roșie trasată de la un timp încoace de SUA și UE la frontiera moldo-americană peste care nu trebuie să treacă Moscova. Tentativele rușilor de a se infiltra în Republica Moldova vor fi combătute de Occident ferm și cu duritate pentru a nu-i permite să se apropie de frontiera estică a NATO, de bazele americane din România și, firește, pentru a proteja spatele Ucrainei de riscurile unei intervenții ruse.

Aceasta este chimia care întărește cel de-al doilea stat românesc în condițiile noului război rece. Lucrarea ei își va spune cuvântul de acum încolo cu cerbicie. 

deschide.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *