Moldova

Deputaţii au votat în prima lectură legea politicii bugetar-fiscale

13.55 Deputaţii din fracţiunile AIE au votat în prima lectură proiectul de lege privind politica bugetar-fiscală a statului pentru anul 2012.

13.37 Adrian Candu (PD): "Legea nu prea aduce beneficii cetăţeanului de rând. Cum stimulăm mediul de afaceri? Prin introducerea unei duble impozitări?". "PD va susţine rezervat această politică fiscală în prima lectură".

13.16 Vlad Plahotniuc (PD): "Proiectul de faţă este potrivit, deşi necesită îmbunătăţiri".

13.03 Iurie Apostolache (PLDM): "Considerăm absolut necesar să susţinem Guvernul R. Moldova în adoptarea politicii bugetar-fiscale".

12.55 Simion Pleşca (PLDM): "Noua politică bugetar-fiscală va ajuta la acoperirea datoriilor la buget la care s-a ajuns din cauza acţiunilor populiste a guvernării comuniste".

12.50 Oleg Bodrug (PL): "Guvernul nu a găsit alte mijloace de acumulare a veniturilor decât majorarea accizelor şi impozitelor.Cu toate lacunele, şi propunerile făcute de deputaţi, fracţiunea PL consideră că proiectul politicii bugetar-fiscale poate fi votat în prima lectură".

12.45 Igor Dodon: "Politica fiscală va dezvolta corupţia şi economia tenebră. Proiectul nu conţine stimulente pentru investitori. Grupul parlamentar al socialiştilor este categoric împotriva acestei politici"

12.40 Igor Dodon (grupul socialiştilor): "Politica bugetar-fiscală a fost prezentată cu o întârziere de jumătate de an. Majorarea accizelor şi cotelor de impozitare va duce la scăderea veniturilor. Va fi introdus impozitul pe venit de 12% în condiţiile în care se aşteaptă al doilea val al crizei economice globale. Vor scădea locurile de muncă. Majorarea accizelor la importul de maşini şi a produselor petroliere va duce la creşterea în lanţ a preţurilor".

12.33 Oleg Reidman (PCRM): "Politica propusă a fost gândită pentru stat, nu pentru cetăţeni. Oamenii de afaceri vor înregistra pierderi anul viitor, iar învestitorii nu vor fi stimulaţi să meargă în provincie. Proiectul nu trebuie votat nici în prima lectură".

12.30 Deputaţii iau cuvânt pe marginea proiectului privind politica bugetar-fiscală a statului în 2012.

Prezentul proiect prevede modificare a 35 de legi în domeniul administrării fiscale, bugetare şi vamale. În politica fiscală se introduce un impozit de afaceri de 4% pentru întreprinderile cu un venit de până la 100 mii de lei. Se majorează la nivelul de inflaţie accizele la produsele petroliere.

Veaceslav Negruţă: "Am venit cu un proiect de politică bugetat-fiscală bun, cu bugete care reflectă realitatea".

În 2012 vor creşte accizele la ţigări. Guvernul preconizează să obţină venituri de circa 760 milioane de lei în anul viitor. Pentru comparaţie, în 2011 în Bugetul de Stat au ajuns 571 milioane de lei din accizele aplicate produselor de tutun.

Vor fi majorate accizele pentru procurarea automobilelor. Majorarea se va face cu scopul de a creşte veniturile în Bugetul de Stat. Ministrul Finanţelor spune că suma cheltuielilor va creşte cu trei miliarde, iar acoperirea acestora nu va fi posibilă fără majorarea acumulărilor în buget.

Modificările bugetar-fiscale prevăd scutirea de taxe a vinului, strugurilor şi a sucului de vin. Ministrul Finanţelor este de părere că Bugetul de stat va fi lipist de circa 28 milioane de lei, însă vor fi stimulate vânzările şi consumul produselor de vin.

10.11 Ministrul Finanţelor, Veaceslav Negruţă, prezintă politica bugetar-fiscală pentru anul 2012.

10.10 La propunerea deputatului Mihai Godea deputaţii au ţinut un minut de reculegere în memoria poetei Leonida Lari.

Sursa video: Privesc.eu

10.07 Gheorghe Focşa, noul deputat din fracţiunea PLDM, Gheorghe Focşa, este salutat de colegi cu aplauze.

10.05 Sunt prezenţi 97 de deputaţi.
Timpul.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *