Timpul.md

Politică 30 Martie 2016 | 15:31

Deputaţii socialişti amenință că NU vor vota proiectul politicii bugetar-fiscale pentru acest an

Deputaţii socialişti nu vor vota proiectul politicii bugetar-fiscale şi vamale pentru anul curent. Aceştia au declarat într-o conferinţă de presă că propunerile guvernării împovărează cetăţenii cu scopul doar de a avea acumulări în bugetul de stat. Potrivit deputaţilor PSRM, multe propuneri vor dăuna şi mai mult economiei moldoveneşti care şi aşa e pe margine de prăpastie.

Preşedintele Partidului Socialiştilor, Igor Dodon, a spus că situaţia economică din Republica Moldova este la marginea prăpastiei. „E o catastrofă condiţiile în care activează producătorii autohtoni. Anul trecut producţia agricolă a scăzut cu 14%, investiţiile cu 9%, remitenţele cu o treime, investiţiile străine – cu 60%. Bugetul public naţional nu a încasat din cele planificate circa 3 miliarde de lei”, a comunicat politicianul.

Igor Dodon a spus că acum guvernarea impune un nou impozit pe avere pentru proprietăţile de peste 120 de metri pătraţi. „Or, la sate toate casele au peste 120 de metri pătraţi. Ei impun impozit tuturor ţăranilor. Aceştia mai propun şi darea în arendă a teritoriilor aflate în subordinea oficiilor vamale la frontieră fără să precizeze cine va avea dreptul”, a menţionat politicianul.

Zinaida Greceanîi, membră a PSRM, a spus că de fapt această politică bugetar-fiscală nu este stimulatorie pentru dezvoltarea şi creşterea economică. „Capacitatea de cumpărare a cetăţenilor s-a redus drastic. Ca să aducem investiţii şi ca toţi agenţii economici să fie puşi în condiţii egale, noi propunem cota zero la impozitul pe venit dacă acest venit se reinvesteşte în propria afacere. În toată politica bugetar-fiscală ca un fir roşu se vede că autorităţile tare mai au nevoie de bani”, a spus politiciana.

Socialiştii susţin că nu vor vota această politică fiscală şi vin cu alternative. Aceştia consideră că sunt necesare trei decizii majore: trebuie îmbunătăţită politica bugetar fiscală, trebuie restabilite relaţiile economice cu Federaţia Rusă şi trebuie revigorate remitenţele şi investiţiile externe pentru a îmbunătăţi infrastructura.

sursa: ipn.md

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus