Actualitate

Der Spiegel: Putin a pus ochii pe Republica Moldova

La alegerile din 30 noiembrie 2014, cele trei partide pro-europene au obţinut o majoritate slabă în Parlamentul Republicii Moldova, iar ulterior Partidul Liberal s-a retras din negocierile pentru formarea unei coaliţii, deoarece nu a reuşit să îşi impună cerinţele referitoare la reformarea justiţiei şi lupta împotriva corupţiei. Săptămâna trecută, Partidul Liberal Democrat şi Partidul Democrat au format un guvern minoritar, cu sprijinul comuniştilor. ”Majoritatea observatorilor sunt convinşi că acest guvern va întoarce Republica Moldova de pe calea pro-europeană şi o va readuce aproape de Rusia”, e de părere jurnalistul german Keno Verseck, autorul articolului din Der Spiegel.

De altfel, scrie Verseck, Rusia se implică în soarta Republicii Moldova încă de la formarea acestei ţări, în 1991. Republica Moldova este dependentă în proporţie de 100% de resursele energetice ruseşti, în special de gaz, Gazprom deţinând jumătate din compania de stat Moldovagaz. Der Spiegel scrie că, de fiecare dată când Chişinăul a încercat să se opună influenţei ruseşti, Moscova a exercitat presiuni, prin intermediul livrării de gaze, dar şi impunând sancţiuni în ceea ce priveşte importul de produse din Republica Moldova.

Publicaţia germană mai scrie că ruşii finanţează câteva partide din Republica Moldova, iar oligarhii moldoveni nu sunt interesaţi de procesul de integrare europeană deoarece au ”afaceri ascunse cu Rusia”.

Deşi noul premier, Chiril Gaburici (38 de ani), este un susţinător al integrării europene, Der Spiegel scrie că, potrivit analiştilor, el este o ”marionetă” în mâinile oligarhilor, deoarece în primele sale comentarii refuză să critice acţiunile Rusiei în Ucraina şi îi invită pe separatiştii din ţara sa la ”un dialog constructiv”.

În plus, în Găgăuzia vor avea loc alegeri în martie, iar liderii acestei regiuni autonome ameninţă de mult timp cu separarea şi unirea cu Rusia. În aceste condiţii, şi ţinând cont şi de faptul că Transnistria caută demult o modalitate prin care să se alăture Rusiei, Der Spiegel avertizează că Republica Moldova s-ar putea dezmembra.

Sursa: gândul.info

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *