Atitudini

Despre gena longevităţii, PIB şi altele

În Moldova abia atinge, în medie, 69 de ani. Dar lumea largă e plină de longevivi, adică de persoane care au depăşit cu mult 85 de ani şi încă se mai bucură de viaţă. O moldoveancă din Italia îmi povestea că bătrâna de care îngrijea avea 98 de ani, dar se lăuda că are numai 80… Nouă, celor care nu sperăm la veşnicie, ne e greu să înţelegem, dar probabil viaţa şi la 98 de ani îşi are farmecul ei şi are rost să-ţi ascunzi vârsta. Nu-i criticăm pe bătrânii italieni, avem cele mai bune gânduri în legătură cu ei. La urma urmei, din punct de vedere economic, moldovenii au doar de câştigat – dacă nu ar exista ei, PIB-ul nostru ar da cu siguranţă faliment.

Arătaţi-mi pe cineva care în sinea sa nu visează să treacă măcar de 80. Ne interesează ce mod de trai duc oamenii de o sută de ani, ce au mâncat şi au băut, ce aer respiră. De obicei, rămânem dezamăgiţi când aflăm că regimul lor alimentar nu diferă prea mult de al nostru. Mai mult decât atât, unii longevivi răstoarnă toate teoriile medicilor. Îmi amintesc că am văzut, pe Internet, o bătrână de o sută de ani, nu mai ştiu din ce ţară, care poza necuviincios cu o ţigară în gură. Iată că pe ea ţigara nu a ucis-o, dar pe noi ne doboară.

Ca să trăieşti o sută de ani, nu trebuie să stai toată viaţa la umbră, să te fereşti de greutăţi, să ocoleşti momentele neplăcute. Se pare că sistemul funcţionează exact invers – cu cât trăieşti mai intens, cu atât ajungi mai departe.

Un studiu recent arată, totuşi, că responsabile de longevitatea omului nu sunt ceapa şi usturoiul, mişcarea şi lipsa de stres, dar, fiţi atenţi: o oarecare genă, pe care unii oameni o au, iar alţii nu. Deci, oricât ne-am strădui, nimic nu iese, dacă nu pune şi Dumnezeu mâna.  

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *