Actualitate

Despre o posibilă paralizie geopolitică

Fiecare zi care trece conservă și sporește influența rusă în R. Moldova.

Autoritățile de la București, care s-au complăcut în a accepta coabitarea “monstruoasă” de la Chișinău, girând (ulterior) trocul ruso-german care a ordonat crearea coaliției ACUM – Partidul Socialist, au resurse limitate în a stopa creșterea influenței ruse în R. Moldova.
Ultimele zile au demonstrat într-un mod hidos această realitate.

Ideologia rusă revine la Chișinău ca într-o colonie. Ministrul rus al apărării, după ce a inspectat trupele proprii și deopotrivă pe cele transnistrene la Tiraspol, a girat acțiuni publice de celebrare a ordinii sovietice la Tiraspol și Chișinău. Lumea rusă, în derivă peste tot în spațiul ex-sovietic, pare că se simte acasă la ea peste Prut, unde în urmă cu două secole nu existau decât câteva iscoade călare ale muscalilor.

În timp ce ucrainenii, georgienii, armenii etc. par a gusta din de în ce mai firesc aerul tare al libertății și al Europei, românii de peste Prut se complac în lenevia specifică unei gubernii cu ceva rebeliuni la bord.

Vinovăția trebuie împărțită între saloanele austere ale împăraților de la București (din care nimeni nu coboară “la firul ierbii” pentru a face politică externă responsabilă în R. Moldova, acolo unde, retoric, ne sunt interesele strategice prioritare) și jilțurile comode unde se tolănesc, la Chișinău, mici țari români care iubesc banii Bucureștiului și cărțile sovietice de povești în care Moscova știe să plângă pentru “frați mai mici”.

Între timp, ideologia putinistă are mari probleme la ea acasă, la Moscova. Oficialii ruși vorbesc deja de “agenturi străine” care mobilizează mari mase de oameni pe stradă. Cunoaștem discursul, l-am auzit la București, în urmă cu 30 de ani, în decembrie. Este posibil ca osatura imperiului rus să se fisureze din nou, tocmai cânt țarii se preocupă de resturile din exterior ale imperiului – la Kiev, Chișinău, Tbilisi etc.

Între timp, la granița de vest a imperiului, politica dâmbovițeană se numără în pariuri și griji mărunte. Sper din toată inima ca noile plăci tectonice din jurul nostru să ne găsească pregătiți. Chiar dacă motive serioase spre a fi liniștit nu pot găsi în gesturile actorilor publici din această țară. Începe oare paralizia internă, specifică perioadelor pre-electorale?

Dar dacă această paralizie se va croniciza?
 
Dorin Popescu
https://www.facebook.com/dorin.popescu.79230/posts/497776161041612

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *