BRAVOS naţiune!

Dezmat pe timp de tranzitie

Istorioarele care urmeaza sunt adevarate, cu oameni concreti, cu fapte concrete pe care ni le-au povestit martori oculari. Sigur ca am schimbat numele personajelor, dar am facut-o nu pentru ca ne-am teme de justitie – scopul nostru nu este de a face dreptate in niste cazuri cu termenul de prescriptie expirat -, ci pentru ca, indemnandu-va sa radeti de niste fapte comise de oameni fara bruma de carte, dar mesteri mari la tras tepe semenilor, n-am vrut, totusi, sa-i jignim…

Era prin ’93, cand agrarienii isi revenisera din soc si se pregateau sa preia puterea. Colhozurile parca se desfiintasera, dar mai existau prin multe raioane si sate, chiar daca se numeau altfel – asociatii, firme agricole, intovarasiri. Stiau tovaraseii cum sa-i tina dependenti pe taranii care se temeau sa porneasca pe cont propriu in valtoarea economiei de piata…

Asociatia agricola „Avantul” SRL, dintr-un sat din nordul republicii, acumulase datorii frumusele fata de bugetul statului. Totodata, nici membrii asociatiei n-au primit banii sau plata in natura. Dupa un proces de judecata, care durase cateva luni, executorul judecatoresc Felicia Furculita, o femeie de vreo 30 de ani, a sosit la fata locului, impreuna cu o contabila de la fisc. Au vrut sa duca la bun sfarsit verdictul instantei de judecata. Liderul asociatiei, Dumitru Porumb, deprins sa taie si sa spanzure ca pe timpul URSS, a inceput sa le injure de mama focului pe vizitatoarele nepoftite, dar le-a permis celor doua femei sa intre in vagonul frigorifer pentru a face inventarul si a ridica silit marfa. Apoi, seful se prefacu ca are treaba, sari din frigorifer si trase zavorul pe dinafara la usa vagonului. O persoana care a vazut ca femeile au fost inchise in frigorifer s-a grabit sa anunte politia. Politia a venit si a eliberat femeile tocmai peste vreo opt ore. Sarmanele de ele – abia de se mai tineau pe picioare. Pentru aceasta fapta „glaciala”, liderul agrarian a fost amendat cu 100 de lei, iar cele doua femei au primit cate o mie de lei, drept premiu pentru rezistenta si darzenie in exercitiul functiunii.

Felicia Furculita si-a cumparat cu cei o mie de lei un cojocel din piele, caci prea ii intrase frigul in oase. Insa, la cateva luni dupa patania cu frigoriferul, Felicia, fiind intr-o misiune de executare judecatoreasca silita, un alt agrarian nervos a luat-o de guler si a atarnat-o cu tot cu cojocel intr-un gard. Cojocul nu a rezistat si s-a despicat in doua, de sus pana jos. De atunci, biata Felicia Furculita ocoleste cale de o posta instalatiile frigorifice si gardurile. Totusi, nu s-a lasat de meseria sa.

Aceasta istorie mi-a amintit de patania altor agrarieni, povestita de un amic. Era cam tot prin acei ani. Amicul meu, Pavel Surub, a fost sunat de un consatean, care il ducea cu masina pe seful gospodariei agricole din sat. „Pavlusa, vino la Hotelul „National”, ii zice consateanul. Ion Mihailovici te invita sa bei cu el o cinzeaca. Stii ca el te stimeaza…”. Vine Pavlusa la hotel si vede o masa ce trosnea de mancaruri si bauturi alese. Presedintele gospodariei, un barbat masiv, cu o burta mare, sedea tolanit intr-un fotoliu – rumen la fata de bautura. Avea si de ce: vanduse jumatate din averea colhozului si acum petreceau. Contabilul sau, un om maruntel, cu ochelari, citea ceva in „Makler”. Deodata, ultimul striga cu mirare in glas, descoperind ceva interesant: „Ia te uita ce scrie aici: „Domnisoare de companie va pot face sa petreceti vremea mai placut…”. „Le chemam?”, intreba timid contabilul. „Hai!”, zise marinimos presedintele.

La un sfert de ora dupa ce au dat telefon, se auzi o bataie in usa. In camera de hotel au intrat trei fete frumoase, insotite de doi flacai zdraveni. „Cati beneficiari sunt?”, au intrebat ei. „astia trei”, a raspuns Pavlusa. „Dumneata nu doresti?”, s-au interesat ei. „Nu, multumesc…”, zise Pavlusa, zambind pe sub mustati. „Pestii” le-au lasat fetelor cate un set de prezervative, au luat banii cuveniti si au plecat, promitand sa revina peste o ora.

Fetele, stiind pentru ce au venit, au inceput imediat sa faca striptease. Cei trei agrarieni au inceput sa bata din palme si tot comandau: „Dansati ostropatul! Polca! Hora ca la Coteala! Sarba!”. Si tot asa, de la un dans la altul, pana s-a scurs ora arvonita, iar cele trei fete, lac de sudoare, erau sleite de puteri. Cand au intrat cei doi proxeneti si au inteles cum sta treaba, unul dintre ei nu s-a putut abtine si a exclamat: „In viata mea, n-am mai vazut asa iubareti!”.

 

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *