Timpul.md

Actualitate 6 Februarie 2021 | 08:47

DEZMĂȚUL PETROLIȘTILOR / Prețul la combustil ar putea crește din nou

 Despre aceasta a relatat directorul Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE), Veaceslav Untilă pentru publicația newsmaker.md. În acest an, prețurile la combustibil au crescut deja de două ori și, în total, au crescut cu aproximativ 10%.

Acest lucru s-a întîmplat din două motive principale: au crescut prețurile de import la carburanți încă din decembrie anul trecut, iar de la 1 ianuarie 2021 s-au majorat accizele.

Într-un litru de combustibil, acest lucru a constituit 1,47 lei.

În același timp, potrivit analizei Consiliului Concurenței, componenta principală, din cauza căreia a avut loc modificarea prețului, a fost bariera profitabilității. "Analiza dinamicii prețurilor față de cotațiile internaționale la carburanți arată că operatorii petrolieri acționează aproape imediat în cazul creșterii prețurilor, dar scad prețurile cu întîrziere mare", se spune în raportul Consiliului Concurenței", informează sputnik.md.

Potrivit prognozelor ANRE, în luna februarie prețurile la benzinării vor crește din nou - din cauza majorării prețului de achiziție, deși nu cu mult - cu 6-8 bani.  

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus