Actualitate

Dezvăluiri: Moldova, poligon de testare a schemelor de spălare a banilor inventate de Platon. Demnitari de rang înalt, cumpăraţi de agenţi ruşi

"Veneau din SIS, veneau de la ANRE, de la Parlament, din biserică veneau. Vitas era centrul, mâna dreaptă al lui Platon. În această capcană au nimerit șase generali moldoveni care au asigurat, au acordat asistență, fiind în funcții foarte importante în bănci", a declarat Ghenadie Cosovan.

Jurnalistul de investigaţii de la zeppelin.md Veaceslav Balacci a menționat că după mai multe cercetări a observat o punte de legătură între spălătoria rusească și banii furați din sistemul bancar din Moldova – aceleași conturi și același gestionar.

"Ambele fluxuri, una din Rusia, altul din Republica Moldova au trecut prin aceleași conturi din două bănci letoniene, gestionate de la distanță prin IP-uri ale lui Veaceslav Platon sau ai apropiaților grupului Platon", a precizat Veaceslav Balacci.

Fostul viceministru de Interne a declarat că Moscova a făcut tot posibilul ca să răstoarne situația politică și socială din țară. Sume importante de bani au fost îndreptați spre finanțarea protestelor organizate de unele ONG-uri sau de partide pro-ruse.

"Federaţia Rusă, serviciile secrete lucrează foarte bine şi şi-au făcut o reţea de ONG-uri, de bloggeri şi de alţi fanatici, eu le zic, plătiţi. Ei nici nu ştiu cine le plătesc banii", a precizat Ghenadie Cosovan.

Invitaţii au mai spus că tot Veaceslav Platon a fost cel care i-a propus fostului premier Vlad Filat să-l ajute să acopere lipsa banilor de la Banca de Economii. Astfel, raiderul nr. 1 din CSI l-a băgat în schemă pe primarul orașului Orhei, Ilan Șor, care, potrivit jurnalistului invitat, este controlat de serviciile speciale rusești.

"În 2012, gaura de la BEM a ajuns la 200 de milioane de dolari. El umple gaura şi începe să adâncească gaura, iarăşi la comanda lui Platon. Şor înainte de a intra în Banca de Economii, în 2012 ia Unibank-ul şi Banca Socială. Iarăşi cu bani spălaţi de la Moscova din serviciile special. Şor ia dintr-o bancă şi acoperă golul din Banca de Economii şi continua să adâncească gaura după planul lui Platon şi a Moscovei", a explicat Veaceslav Balacci.

Şi încercarea de a reţine un general rus implicat în schemele murdare a fost zădărnicită.

"Noi am vrut să reţinem un general în aeroport şi atunci am fost sunat, eu nu ştiu de cine, dar mi s-a prezentat că este un ofiţer de rang înalt, dintr-un serviciu din Republica Moldova şi mi-a spus că dacă îl reţinem, atunci toate consecinţele ni le vom asuma noi. Că noi stricăm o operaţiune foarte, foarte puternică", a punctat fost viceministru de Interne.

Publika.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *