Timpul.md

Cultură 22 Aprilie 2021 | 09:36

Dicționar de nume: OROŞANU

Numele Oroşanu are la bază cuvântul unguresc orosz, cu sensul „rus” (nume etnic), redat în română prin formele oroş, orăş, oriş, orâş, înlocuirea lui s (< ung. sz) cu ş provenind din confuzia cu substantivul oraş. În documentele moldoveneşti, pe parcursul secolelor XIV-XVII, sunt atestate nume provenite de la formele respective, prevalând numele Orăş.  

La 1392: Orăş (Oriş), boier în sfatul domnesc. La 1448-1464: Costea Orăş (Coste Orâş) şi fratele lui Fodor Orăş. La 1558: Orăş, pârcălab de Suceava. La 1573: Alexa Orăş, slugă domnească. La 1584: Grigorie Orăş, vornic, fiul lui Iurie Orăş, tatăl lui Vascan Orăş, aprod în Orăşani (Orăşeni). La 1613, 1621: Orăş (Oriş) din ţin. Vaslui. Numele Oroş este atestat în sec. XVII în Maramureş. De la numele Orăş s-au format numele de localităţi Orăşa, Orăşani, Orăşeni din Ardeal. De la Oroş, cu suf. -an, s-a format numele Oroşan, atestat la 1774 în ţin. Dorohoi: Grigorie Oroşan şi Vasile Oroşan. Ajunşi până la noi, Oroşan este redat şi în forma contemporană corectă Oroşanu. Şi de la Orăş s-au de la toponimul Orăşani, Orăşeni s-a format Orăşean, Orăşanu.

Azi, în republică, cu numele Oroşan sunt înscrise 116 persoane, cu numele Oroşanu – 30 de persoane, cu numele Orăşanu – 3 persoane. 

Maria Cosniceanu,
doctor în filologie

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus