Sănătate

Dieta pentru stimularea imunităţii

Un sistem imunitar eficient nu este o armă absolută împotriva oricărui tip de boală, la fel cum suplimentele nutritive luate regulat nu pot înlocui alimentația echilibrată și nu asigură sănătatea deplină.

Principalul mecanism de apărare a organismului împotriva bolilor este reprezentat de sistemul imunitar, care are capacitatea extraordinară de a identifica și memora potențialii agenți nocivi pe care apoi îi neutralizează prin intermediul anticorpilor.

Fie că este vorba de inamici externi (bacterii, virusuri, ciuperci, substanțe toxice) sau interni (celule normale sau canceroase), există arme de apărare foarte eficiente în distrugerea acestora:
• sucurile digestive cu aciditate crescută;
• bariera tegumentară (pielea) și mucoasele care căptușesc pereții organelor;
• globulele albe din sânge și limfa (leucocitele și limfocitele).

ACIZII GRAȘI ESENȚIALI (Omega-3)

Consumul de pește gras (somon, ton, macrou, sardine) de minimum două ori pe săptămână are efecte pozitive asupra stării generale de sănătate prin intermediul următoarelor mecanisme:
• scade coagularea sângelui și riscul de tromboză;
• micșorează globulele roșii din sânge și facilitează ajungerea lor până în cele mai mici capilare din corp, asigurând astfel oxigenarea și hrănirea optimă a celulelor;
• reduce inflamația pereților arteriali;
• scade nivelul de colesterol și trigliceride din sânge, dar și fracția LDL.

VITAMINELE ANTIOXIDANTE

Pe lângă faptul că întăresc imunitatea și cresc rezistența la îmbolnăvire, scad riscul de boli cardiovasculare, boli neoplazice și încetinesc procesul de îmbătrânire.

Vitamina C este principala substanță antioxidantă din organism și împiedică procesele oxidative declanșate de bacterii sau alți compuși patogeni. În prezența ei, vitamina E trece din formă inactivă în formă activă, iar procesele de refacere a mucoasei intestinale și de formare a țesutului cicatricial sunt accelerate.

Vitamina A are un rol-cheie în funcționarea imunității, pentru că menține integritatea pielii și a mucoaselor, stimulează producția de anticorpi. Sursele alimentare de vitamina A sunt produsele animale: ficat, pește, lapte, unt, brânză, ouă, smântână. Există și o formă vegetală – beta-carotenul, un precursor de vitamina A prezent în fructele și legumele de culoare portocalie sau verde: spanac și alte legume cu frunzele verzi, broccoli, ardei gras, morcov, dovleac, caise, pepene galben, mango.

Vitamina E susține răspunsul imun prin stimularea activității limfocitelor și creșterea producției de anticorpi. Este prezentă în semințe și uleiuri vegetale (floarea-soarelui, măsline), fructe oleaginoase (nuci, alune), dar și în cerealele integrale, avocado, germeni de grâu, ouă, legume cu frunzele verzi.

MINERALELE

Chiar și în cantități infime, micronutrienți precum zinc, seleniu, cupru sau fier sunt esențiali pentru buna funcționare a sistemului imunitar.

ZINC – produsele de origine animală (pește, carne, ficat, ouă, lapte), dar și cereale integrale, leguminoase (fasole boabe, mazăre, linte), fructe oleaginoase.

SELENIU – fructe de mare, carne și pește, ficat, pâine integrală, tărâțe, germeni de grâu, orez brun, ovăz.
CUPRU – ficat, fructe de mare, nuci, semințe, cereale integrale.

FIER – carne roșie, ficat, ouă, pește, fructe uscate, legume cu frunzele verzi, leguminoase.

FITONUTRIENȚII

Știința care se bazează pe efectele benefice ale produselor din natură (în special ale vegetalelor) poartă numele de fitoterapie, iar substanțele active benefice din fructe, legume, cereale și alte plante se numesc fitonutrienți.

Fitonutrienții mențin sănătatea celulelor, ajută la refacerea și multiplicarea lor, încetinesc degradarea țesuturilor, previn acumularea de agenți cancerigeni, împiedică dezvoltarea și multiplicarea celulelor canceroase, scad nivelul colesterolului din sânge, protejează inima și vasele de sânge, reduc tensiunea arterială, asigură soliditatea oaselor, mențin echilibrul hormonal, previn cariile dentare.

Oamenii au consumat din cele mai vechi timpuri produse bogate în fitonutrienți, de aceea organismul știe să le recunoască și să le utilizeze în beneficiul sănătății. Cel mai sigur mod de a asigura aportul optim de substanțe nutritive și fitonutrienți este alimentația diversificată bazată pe o varietate mare de legume, fructe și cereale, pe cât posibil integrale, fără a uita legumele boabe (fasole, mazăre), semințe și fructe oleaginoase (nuci, alune) și, nu în ultimul rând, condimentele și ierburile aromate.

PRODUSELE PROBIOTICE

Etimologia cuvântului „probiotic” înseamnă care favorizează viața și definește produsele care odată ajunse în organism contribuie la refacerea florei intestinale și la multiplicarea bacteriilor benefice.

Cel mai simplu mod de a primi bacterii benefice din alimentație este consumul de produse lactate fermentate și de iaurturi probiotice care conțin culturi vii de lactobacili și bifidobacterii.

Consumul regulat de produse probiotice poate avea beneficii numeroase asupra organismului: ameliorează bolile cronice, digestive și intestinale, îmbunătățește intoleranța la lactoză și alte afecțiuni alergice, crește eficiența sistemului imunitar, protejează împotriva cancerului de tub digestiv și a ulcerului, scade frecvența infecțiilor urinare și vaginale la femei, scade colesterolul din sânge.

Numărul de bacterii active scade substanțial în doar câteva zile (7-10 zile), prin urmare produsele lactate probiotice trebuie să fie proaspete sau păstrate la frigider neîntrerupt pentru a-și menține eficiența.

Timpul Suplimentul Femeia

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *