Timpul.md

Actualitate 20 Noiembrie 2018 | 08:47

Directorul general al alianței ”Renault - Nissan - Mitsubishi”, din care face parte și Dacia a fost ARESTAT la Tokyo

Șoc în industria auto. Carlos Ghosn, director general al alianței ″Renault - Nissan - Mitsubishi″⁣, din care face parte și Dacia, a fost arestat la Tokyo pentru grave nereguli financiare.

Acesta este bănuit că nu şi-a declarat la Fisc toate veniturile. După ce s-a aflat întreaga poveste, acțiunile Renault s-au prăbuşit cu 13%. Nici compania auto Nissan n-a avut o zi grozavă la bursă.

Evident, o situație ca aceasta, când există multă incertitudine, este cea mai grea situație pentru orice factor de decizie. Nu știi exact ce urmează să se întâmple.

Carlos Ghosn vorbea într-un interviu despre piața auto. Nu-și imagina că va ajunge într-o zi după gratii. A fost arestat luni la Tokyo, după ce s-a pus la dispoziția autorităţilor de bună voie.

Compania Nissan a cerut îndepărtarea lui Ghosn de la conducere, după o anchetă internă care a stabilit că acesta ar fi declarat Fiscului japonez venituri mult mai mici decât cele reale.

Potrivit unor informații din presă, veniturile nedeclarate ar totaliza, în cinci ani, începând cu 2011, echivalentul a 44 de milioane de dolari.

În plus, conform rezultatelor anchetei interne, au fost descoperite și alte neregului, precum “utilizarea bunurilor companiei Nissan în scopuri personale”.

Constructorul auto japonez a precizat că a furnizat informaţii procurorilor şi cooperează cu aceştia.

Născut în Brazilia, cu descendenţa libaneză şi cetăţenie franceză, Carlos Ghosn, în vârstă de 64 de ani, a fost văzut ca un titan al industriei auto, timp de două decenii.

Lui i se datorează redresarea companiei Nissan, care la începutul anilor 2000 ajunsese în pragul falimentului. De altfel, în Japonia, Ghosn a devenit chiar şi erou de benzi desenate.

Aflat la conducerea grupului francez Renault din 2005, a reuşit să câştige încrederea acţionarilor prin rezultatele pe care le-a obţinut atât la Renault, cât şi la partenerul japonez.

Carlos Ghosn este cel care a dus alianţa Renault-Nissan, căreia i s-a alăturat ulterior Mitsubishi, în fruntea industriei auto mondiale, o reuşită răsplătită cu o remuneraţie consistentă, 13 milioane de euro doar în 2017.

stirileprotv.md 

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus