Timpul.md

Actualitate 23 Februarie 2017 | 15:39

Directorul unui important Forum Economic Mondial l-a felicitat pe Pavel Filip pentru rezultatele Guvernului de la Chișinău

Directorul executiv al Forului Economic Mondial de la Davos (WEF), Philipp Rosler, l-a felicitat pe premierul Pavel Filip cu rezultatele obţinute de Guvernul de la Chișinău. Oficialul străin a invitat conducerea Guvernului R. Moldova să participe la Annual Meeting of the New Champions, supranumit și Davos-ul de vară, care se va desfășura în China, în oraşul Dalian, în perioada 27-29 iunie 2017. Discuţiile la acest prestigios for mondial se vor axa pe provocările globale de mediu și pe tehnologie.

Filip și Rosler au avut o întrevedere astăzi la Chișinău, la care au discutat posibilitățile asigurării unei colaborări sustenabile dintre Republica Moldova şi WEF. Premierul R. Moldova i-a spus Directorului executiv al WEF că Guvernul vrea să aducă Republica Moldova în vizorul marilor actori politici şi economici globali și să atragă cât mai multe investiții străine în ţară.

Premierul a menţionat că Republica Moldova este interesată într-o relație consolidată cu Forumul Economic Mondial. ”Aș dori să aducem Republica Moldova în vizorul marilor actori politici şi economici globali și să atragem cât mai multe investiții străine în ţară”, a spus Pavel Filip.

În context, şeful Executivului a informat despre măsurile luate de Guvern pentru îmbunătăţirea mediului de afaceri, cum ar fi: reducerea numărului instituţiilor de stat cu funcţii de control, astfel, controalele devenind previzibile şi mai transparente, micşorarea numărului de acte permisive pentru activitatea agenţilor economici, asigurarea unei platforme permanente de comunicare dintre stat şi mediul de afaceri pentru eliminarea constrângerilor existente.

Premierul a specificat că în prezent Republica Moldova are încheiat un Acord cu FMI, care reprezintă un certificat de încredere pentru ţară, a reuşit deblocarea finanţării din partea Băncii Mondiale şi a UE. „Guvernul are o agendă de reforme ambiţioase şi îşi propune ca anul 2017 să devină un an al construcţiei şi dezvoltării”, a subliniat Pavel Filip.

În acest sens, Prim-ministrul a spus că Republica Moldova doreşte să înveţe din cele mai bune practici mondiale şi să adapteze reţetele de succes în lume la realităţile din ţara noastră.

Premierul Pavel Filip a mulţumit pentru invitaţia de a participa la această prestigioasă reuniune internaţională, menţionând că sectorul IT pentru ţara noastră are o importanţă deosebită şi în acest domeniu s-au întreprins mai multe acţiuni concrete. Astfel, a fost aprobată Legea despre parcurile IT cu aplicarea unui impozit unic din vânzări de 7%, o atenție aparte este acordată educaţiei digitale, fiind creat şi un Centru de Excelenţă în IT. Şeful Executivului a precizat că Moldova este interesată în atragerea investiţiilor în acest sector cu o valoare adăugată înaltă, precum şi în participarea companiilor străine la procesul de privatizare din ţara noastră.

Forul Economic Mondial de la Davos este cea mai prestigioasă organizație internațională pentru cooperare publică-privată, care are drept obiectiv îmbunătățirea stării lumii. Fiind fondată în 1971, sub forma unei fundații non-profit, aceasta a reușit să implice cei mai remarcabili lideri politici, oameni de afaceri și lideri de opinie pentru a modela agendele de dezvoltare la nivel global, regional și industrial.
 
Timpul.md

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus