Timpul.md

Actualitate 25 Februarie 2020 | 08:53

DOC // Încă o șansă pentru Veaceslav Platon: Procurorii, obligați să examineze cererea de revizuire a dosarului în care acesta a fost condamnat la 18 ani de închisoare

Procurorii au fost impuși de instanța de judecată să pornească procesul de revizuire a primului dosar penal intentat pe numele lui Veaceslav Platon, în care a fost condamnat la 18 ani de închisoare. Cererea de revizuire a ajuns în gestiunea Procuraturii Anticorupție, după ce Procuratura municipului Chișinău a refuzat să examineze cererea de revizuire a dosarului Platon 1, pe motiv că nu ar ține de competența instituției, informează portalul anticoruptie.net

Potrivit încheierii semnate de judecătorul de instrucție Nicolae Corcea, avocații lui Platon au depus cerere de revizuire a dosarului la data de 12 septembrie 2019. La 20 noiembrie, procurorul Artur Lupașco din Procuratura municipiului Chișinău a emis o ordonanță prin care a fost respinsă cererea de revizuire. Ordonanța semnată de Lupașco a fost atacată în instanță, avocații invocând că „întru dovedirea nevinovăției lui Platon Veaceslav, au fost arătate mijloacele de probă de care nu a avut cunoștință instanța la emiterea hotărârii de condamnare”. În documentul judecătoresc se mai arată că Artur Lupașco „nu s-a expus asupra la niciun motiv indicat în cererea de revizuire”.

Instanța și-a motivat încheierea prin faptul că procurorul a făcut trimitere doar la normele care reglementează procedura de revizuire, argumentele invocate au fost examinate formal, iar autorul cererii de revizuiire a respectat condițiile legale.

Amintim că omul de afaceri Veaceslav Platon a fost condamnat la 18 ani de închisoare pentru escrocherie și spălare de bani în proporții deosebit de mari în dosarul Băncii de Economii. Afaceristul a fost găsit vinovat de prejudicierea instituției bancare cu aproximativ 800 de milioane de lei. La câteva luni, el a fost condamnat la alți 12 ani de închisoare într-un dosar pornit pentru infracțiuni similare.

Luna trecută, Veaceslav Platon a fost absolvit de cei 12 ani de închisoare. Curtea de Apel Chișinău a anulat o decizie a instanței de fond prin care Platon a fost condamnat la 12 ani de detenție pentru escrocherie și a dispus transmiterea dosarului la rejudecare. Presupusul complice al lui Platon, Andrei Bahcivanji, a fost eliberat din sala de judecată.

În prezent, în Judecătoria Chișinău se află pe rol cel de-al treilea dosar intentat pe numele lui Platon, care ar fi fost pornit în baza unui denunț al lui Ilan Șor.

Recent, Judecătoria Chișinău i-a redus lui Veaceslav Platon termenul de detenţie cu 565 de zile, fiind invocate condițiile inumane și degradante de detenție.

Totodată, Veaceslav Platon are statutul de parte vătămată în dosarul în care fostul șef al Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari, este învinuit de abuz în serviciu, amestec în înfăptuirea justiției și fals în acte publice. Dosarul a fost intentat în baza denunțului unui fost procuror anticorupție. Acesta a spus că a primit de la acesta indicații să intenteze un dosar penal pe numele lui Veaceslav Platon cu o dată anterioară, în baza unei plângeri depuse de Vlad Plahotniuc. Morari pledează nevinovat.

 

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus