Actualitate

DOCUMENTE EXCLUSIVE de la SIS: Prietenii lui Igor Dodon au furat din ajutoarele umanitare oferite de România

Directorul Serviciul de Informații și Securitate al Republicii Moldova, Alexandr Esaulenco prezintă într-un raport modalitatea prin care sunt jefuite ajutoarele donate de România de către acoliții lui Igor Dodon, personaje implicate într-o schemă criminală prin care a fost devalizată Întreprinderea de stat Căile Ferate ale Moldovei cu impresionanta sumă de peste 84 de milioane de dolari, totul fiind orchestrat de oligarhul Vladimir Plahotniuc sub protecția președintelui statului la acea dată (Dodon Igor).

Președintele Republicii Moldova Maia Sandu a prezentat cu surle și trâmbițe venirea ajutoarelor(motorină) din România

„Săptămâna începe cu o veste bună – ajutorul atât de necesar pentru agricultorii afectați de secetă a ajuns în Moldova. Prima tranșă de 1.200 de tone din cele 6.000 de tone de motorină donate de România Republicii Moldova a ajuns la stația Ocnița de unde Agenția Rezerve Materiale trebuie să asigure distribuția acesteia către agricultori. Mulțumim, domnule Președinte Klaus Iohannis, domnule Prim-ministru Florin Cîțu! Mulțumim, România, pentru că ne ești alături și în vremuri grele, și în vremuri bune. Vom monitoriza atent procesul de distribuție a motorinei – acest ajutor trebuie să ajungă cât mai repede la agricultorii care au cea mai mare nevoie. Agenția Rezerve Materiale trebuie să asigure un proces transparent și corect.”

Veaceslav Negruță – consilierul președintelui Maia Sandu a organizat o ceremonie la sosirea primei tranșe de 1200 de tone de motorină din România. Interesant ar fi să ne spună Administrația Prezidențială cine sunt firmele implicate în transportul motorinei și sumele obținute în urma prestării acestor servicii. 

„Din Fondul de rezervă al Guvernului Republicii Moldova s-au alocat 3 milioane de lei Agenției Rezerve Materiale, necesare pentru acoperirea cheltuielilor legate de  serviciile de recepţionare, evaluare a cantităţii şi calităţii, depozitare, păstrare, descărcare, încărcare, distribuire, cazare şi hrană a reprezentanţilor României împuterniciţi să însoţească ajutorul umanitar; servicii de transbordare a vagoanelor – cisterne cu motorină în Punctul de trecere a frontierei de stat moldo-române – feroviar, lucrările de descărcare din vagoane-cisterne a motorinei şi pomparea în rezervorul de primire; servicii de transportare a motorinei către staţiile petroliere şi distribuirea beneficiarilor finali.

Menționăm că transmiterea acestui ajutor umanitar este rezultatul înțelegerilor convenite între șefii de state ai Republicii Moldova și România, fiind convenit un pachet de măsuri, care cuprinde acţiuni concrete de sprijin din partea României pentru cetăţenii Republicii Moldova, inclusiv în contextul combaterii pandemiei de COVID-19, şi pentru susţinerea dezvoltării economice şi sociale a Republicii Moldova.” se arată în comunicatul ofical al Guvernului Republicii Moldova.

Aceste ajutoare se pare că vor intra din nou pe mâna bandiților ce roiesc în jurul lui Igor Dodon. Nu cred că este cazul să mai menționăm ce se va întâmpla cu motorina destinată agricultorilor din Republica Moldova.

În raportul SIS se devoalează o schemă infracțională prin care aceste ajutoare din România sunt furate de acoliții lui Igor Dodon, oameni care se află și acum în funcții de conducere la Î.S. CFM. 

Irina Objeleanscaia vizitează sediul principal al ÎS CFM și are acces personal/direct la vicedirectorii responsabili de activitatea comercială și transportare a mărfurilor. În particular, este de evidențiat conexiunea acesteia și cu vicedirectorul ÎS CFM Grigore Condurache. Ultimul, în 2016 s-a implicat în favorizarea firmei SRL Transcancor (în interes personal/de grup și în detrimentul întreprinderii de stat) la transportarea în Republica Moldova a peste 16 mii tone de păcură – ajutor umanitar de urgență oferit RM din partea României.

Atunci Grigore Condurache ar fi negociat operaționalizarea serviciilor de transportare a mărfii în RM de către SRL Transcancor în colaborare cu operatorul român SNTFM CFR Marfă SA(acționar majoritar al casei de expediție SC Rofersped SA). Urmare a realizării transferului de păcură operatorul român SC Rofersped SA( în perioada 28.05.2016 – 12.07.2016) a transferat în contul SRL Transcancor suma 276.988 de euro a fost achitată ÎS CFM, profitul SRL Transcancor fiind de peste 800.000 de lei(moldovenești).

În această tranzacție, SRL Transcancor a stabilit un adaos comercial de cca. 15% din valoarea serviciilor. În aceeași perioadă(mai-iunie 2016), majoritatea operatorilor de expediție prestau asemenea servicii pentru același tip de marfă, cu adaos comercial de cca. 2-3% din valoarea serviciilor de transport feroviar.” se arată în raportul Serviciului de Informații și Securitate al Republicii Moldova.

Rofersped SA este controlată de Stoian Traian Ion

Adunarea Generala Ordinara a Actionarilor revoca din functie incepand cu 01.06.2016 pe:
– dna Lungu Georgeta – Administrator – dl Enache Florin – Administrator. Numeste in functia de administrator incepand cu 01.06.2016 pe:
– dl TUDOR EUGEN – [***CNP***] – dl IORDAN JANE – [***CNP***]. Adunarea Generala Ordinara a Actionarilor imputerniceste pe dl Stoian Traian Ion – Director General S.C. ROFERSPED – S.A. sa indeplineasca toate formalitatile necesare in fata Oficiului Registrului Comertului, sa inregistreze si sa obtina publicarea in Monitorul Oficial al Romaniei a prezentei Hotararii.

Legat de numele lui Stoian Traian Ion este legat un dosar al Direcției Naționale Anticorupție pentru trafic de influență în care un director CFR Marfă a fost reținut de procurori. Mai multe detalii într-un material Ziua News.

Departamentul investigații TIMPUL

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *