Actualitate

Dodon a angajat cea mai scumpă companie de PR din Rusia în încercarea de a-l compromite pe Usatîi

Surse din Rusia consideră că în spatele acestui atac masiv stă președintele Igor Dodon – liderul de facto al Partidului Socialiștilor, care a „investit” aproximativ 2,5 milioane de dolari ca să-l denigreze pe Usatîi. După cum menționează cunoscutul canal Telegram din Rusia – Незыгарь, a fost activizată „artileria grea” prin angajarea celei mai scumpe agenții ruse de PR.

„Sursele noastre afirmă că au fost implicați cei de la „Mihailov și partenerii”, iar pentru întreaga campanie sunt cheltuite aproximativ 2,5 milioane de dolari! Pentru asta și sunt bani în țară, că doar nu vor fi cheltuiți pentru niște școli, spitale sau drumuri! Pe de altă parte, Dodon nu plătește din buzunarul său PR-iștii de la Moscova!”, scrie Незыгарь.

Atacurile s-au întețit în preajma alegerilor locale, dar asta e doar în context. Din câte se pare, a fost lansată o campanie amplă și de durată cu bătălie lungă, orientată spre alegerile prezidențiale care vor avea loc peste un an.

„Comentatorii explică fobia lui Dodon față de Usatîi prin concurența acerbă în contextul alegerilor prezidențiale din 2020. Alegerile locale sunt un fel de pregătire pentru partide. Cu atât mai mult că actuala coaliție pârâie din toate încheieturile și nu sunt excluse alegeri parlamentare anticipate”, notează sursa citată.

Mecanismul a fost lansat încă pe timpul lui Plahotniuc și funcționează perfect. Sunt utilizate toate resursele: de la analiștii de buzunar până la posturile TV afiliate președintelui. „Și toate acestea cu scopul de a turna peste Renato Usatîi o tonă de material compromițător supt din deget”.

Primele atacuri la adresa liderului Partidului Nostru au apărut în presa rusă în august 2019, adică la două luni după revenirea lui Renato Usatîi în Republica Moldova. Reacția a urmat după declarațiile sale critice la adresa noii coaliții politice de la Chișinău.

Ulterior, presa rusă a scris că în spatele știrilor fake despre Usatîi stă cunoscutul „bancher negru” Gherman Gorbunțov sau, mai exact, portalul său, apropo, interzis în Rusia – crimerussia. Canalul Telegram „ВЧК-ОГПУ” de asemenea s-a remarcat prin dezinformări, scriind că numele lui Usatîi ar figura într-o nouă cauză penală legată de spălări de bani la Căile Ferate Ruse.

Cam în aceeași perioadă au început și atacurile socialiștilor la adresa lui Usatîi în presa moldovenească. Cunoscutul comentator rus Irek Murtazin nota într-un material pe blogul său că acest lucru s-a întâmplat după ce Usatîi a arătat că „nu vrea să joace cum îi cântă Dodon”.

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *