Timpul.md

Actualitate 26 Septembrie 2018 | 08:47

Dodon este convocat la Moscova pentru o ședința cu Kozak și merge la summitul CSI FĂRĂ a avea un mandat de la Guvern

Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, va merge într-o vizită oficială la Moscova pe 26 septembrie. Anunțul a fost făcut chiar de Dodon, pe pagina sa de Facebook.

La Moscova, Dodon intenționează să se întâlnească cu vicepremierul Federației Ruse, reprezentantul special al președintelui rus pentru relațiile cu Moldova, Dmitri Kozak.

Imediat după vizita la Moscova, ”liderul” Moldovei intenționează să meargă (fara mandat din partea guvernului de la Chisinau) și la ședința Consiliului șefilor de stat ai CSI, la care va participa liderul rus Vladimir Putin. Summit-ul va avea loc la Dușanbe în perioada 27-28 septembrie.

Reamintim că întâlnirea precedentă dintre Dodon și Kozak, anunțată de Moscova la 12 septembrie, nu a avut loc. Dodon a anuntat atunci spus că intenționează să efectueze o vizită oficială la Moscova în octombrie.

Președintele rus Vladimir Putin l-a numit recent pe vicepremierul Dmitri Kozak reprezentant special pentru dezvoltarea relațiilor comerciale și economice cu Republica Moldova. Totodata, Kozak va prelua de la Dmitri Rogozin și relația cu Transnistria.

Dmitir Kozak este autorul celebrului ”plan Kozak” elaborat la initiativa Kremlinului în 2003 și care prevedea soluționarea definitivă a conflictului dintre Republica Moldova și regimul separatist din Transnistria, prin constituirea a unui ”stat moldovenesc federal asimetric”.

Planul prevedea între altele crearea unui parlament bicameral format dintr-o cameră inferioară, aleasă prin reprezentare proporțională. Toate legile trebuiau însă consimțite de senat, a cărui repartizare era disproporționată în raport cu repartizarea populației pe teritorii: 13 senatori aleși de camera inferioară federală, 9 de Transnistria și 4 de Găgăuzia. Conform recensământului din 2004, în Transnistria locuiește 14% din populația republicii, iar în Găgăuzia mai puțin de 4%. Regiunea transnistreană urma să aibă statut egal în cadrul federație cu restul țării.

Sursa: paginaderusia.ro 

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus