Timpul.md

Actualitate 24 Aprilie 2021 | 02:36

Dodon se face din nou de RUȘINE. A mai dovedit încă o dată că habar nu are despre istorie (FOTO)

Președintele Igor Dodon gafează din nou și e din ce în ce mai grav. În cadrul acțiunilor organizate cu prilejul marcării Anului lui Ştefan cel Mare şi Sfînt, acesta a organizat Forumul etniilor din Republica Moldova cu genericul: „Păstrînd moștenirea, făurim viitorul”, care nu a putut trece fără greșeli ca orice acțiune organizată de acesta.

Dodon a ieșit cu tradiționalul său discurs în fața celor prezenți la eveniment pe fondalul unei poze care avea pe ea un citat cules dintr-o operă dramatică, menționând că ar fi spusele lui Ștefan cel Mare și Sfânt.

„Moldova n-a fost a strămoşilor mei, n-a fost a mea şi nu e a voastră, ci a urmaşilor voştri şi a urmaşilor urmaşilor voştri în veacul vecilor" este un fragment rupt din opera lui Barbu Ştefănescu Delavrancea, „Apus de Soare".

Acest discurs şi toate celelalte construite pe lângă nu au, însă, nimic de-a face cu realitatea istorică a secolului al XV-lea, iar atribuirea acestui citat imaginii lui Ștefan cel mare este doar un clișeu istoric.

Istoricul Mariana S. Țăranu a confiramat pentru Timpul că citatul aparține scriitorului Delavrancea, atribuit domnitorului în opera dramatică, unde acesta este o figură măreţ-simbolică decât un personaj în carne şi oase.

Barbu Ștefănescu Delavrancea a fost un scriitor, orator și avocat român, membru al Academiei Române și primar al Capitalei.Timpul.md (24 aprilie 2018)

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus