Timpul.md

Moldova 14 Mai 2020 | 12:36

Dodon vine cu amenințări FĂRĂ substanță și promite că „rezolvă” dosarul „Miliardului” și că va „întoarce” aeroportul / VIDEO

 

„Raportul Kroll a fost o filieră greșită pentru ca organele statului să nu se ocupe cu ceea ce trebuie”. Afirmația îi aparține președintelui Igor Dodon, în cadrul unui briefing de presă după ședința de astăzi, 14 mai, a Consiliului Suprem de Securitate (CSS). Potrivit lui Dodon, există „progres substanțial” în investigarea fraudei bancare. „Stimați concetățeni, veți vedea în timpul apropiat toți vinovații vor ajunge acolo unde trebuie”, a menționat oficialul.

Potrivit șefului statului, toate investigațiile privind furtul miliardului au mimat încercările de a găsi vinovatul.

„Cei careu au pregătit foști miniștri ai Economiei, prim-miniștri, care au pregătit cadrul legal ce ține de furtul miliardului. Pe parcursul a 2-3 luni procurorii a pus sub învinuire zece bancheri, au avut loc percheziții, au fost inițiate echipe comune de investigații”, a declarat Igor Dodon.

„Există dosarele penale. Hoțul trebuie să stea la pușcărie, și el va sta. Nu doar cei care la etapa finală au apărut în investigație, nu doar unde s-au dus banii, dar și cei care au pregătit legislația – miniștri și membrii Comitetului de Stabilitate Financiară. Ei sunt arhitecții și vor răspunde”, a mai spus șeful statului.

ATAC la M. Sandu pe tema aeroportului

Potrivit șefului statului, sunt trei căi pentru a întoarce aeroportul în gestiunea statului. „Anularea acordului, fiindcă au fost încălcări la momentul semnării; Neexecutarea angajamentelor investiționale – până la 1 ianuarie 2020 investitorul, din ceea ce și-a asumat, nu a investit peste 66 de milioane de euro, au termen până pe 30 august de a investi suma rămasă, dar ei bani nu au; Insolvabilitatea Avia Invest, fiindcă este datoare statului cu zeci de milioane de lei”, a declarat oficialul.

Igor Dodon susține că insolvabilitatea Avia Invest putea fi declarată în vara anului trecut, odată cu învestirea Guvernului condus de Maia Sandu, susținut de PSRM.

„Avia Invest este obligată să achite taxa pentru supraveghere aeronautică. Anul trecut, când s-a schimbat Guvernul, datoria era de 118 milioane de lei. Ce fac funcționarii din Guvernul Maiei Sandu? Semnează decizia de reeșalonare a datoriilor, ca să fie achitate până în mai 2020, nu imediat. Dacă semnau atunci, atunci putea fi dat în insolvabilitate Avia Invest și putea fi anulat acordul de concesiune. Am solicitat informații de ce funcționarii din Guvern au permis această reeșalonare. Per totalcu vreo 50-60 de milioane de lei Avia Invest e datoare statului. Conturile sunt blocate. Este un punct în contract: în caz de insolvabilitate a investitorului, contractul se consideră automat anulat”, a explicat președintele.


Consiliul Suprem de Securitate urmează să se întrunească în şedinţă astăzi, 14 mai. Despre acest lucru a declarat anterior preşedintele R. Moldova, Igor Dodon.

Igor Dodon a menţionat că pe ordinea de zi vor fi incluse două subiecte de interes naţional: furtul miliardului şi Aeroportul Internaţional Chişinău.

„Pe ambele subiecte avem progrese şi eu cred că anume prin aceasta se explică frica unor deputaţi, care în ultimul timp încearcă să facă diferite mişcări în Parlament. Pentru că ştiu că se strânge funia şi le vine timpul”, a declarat el anterior.
 

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus