Timpul.md

Actualitate 6 Iulie 2017 | 11:40

Doi milionari s-au înscris pentru funcția de procuror-șef al municipiului Chișinău

Trei procurori râvnesc la fotoliul de șef al Procuraturii municipiului Chișinău, funcție rămasă vacantă după ce Igor Popa a fost numit adjunct al procurorului general. În concurs s-au înscris actualul interimar Vitalie Sibov, adjunct al procurorului-şef al mun. Chişinău, Ștefan Șaptefrați, adjunct al Procuraturii Anticorupție și Marcel Cimbir, șef al oficului Botanica din cadrul Procuraturii Chișinău. Informația a fost confirmată de Mircea Roșioru, președintele Consiliului Superior al Procurorilor. 

Concursul pentru ocuparea funcției de procuror-șef al Capitalei a fost anunțat pe 29 iunie 2017 , iar termenul de depunere a cererilor a expirat miercuri, 5 iulie. Potrivit regulamentului, în cursă s-au putut înscrie doar procurorii trecuți în Registrul candidaţilor pentru suplinirea funcţiilor vacante, acolo unde trebuie să fie înscrişi potenţialii candidaţi la funcţiile anunţate la concurs. Cei trei urmează a fi evaluați de Colegiul pentru selecția și cariera procurorilor. „Vom avea o ședință pe data de 10 iulie în cadrul căreia vom transmite materialele Colegiului. După ce se expune, la următoarea ședință, Consiliul desemnează învingător al concursului persoana cu cel mai mare punctaj”, a declarat Mircea Roșioru pentru Anticoruptie.md, precizând că nu este prevăzută proba interviului sau alte probe potrivit legii.

Vitalie Sibov, care a asigurat interimatul funcției în ultimele luni, a fost numit, în 2010, şef-adjunct al Secţiei conducere a urmăririi penale al MAI şi Serviciul Vamal a Procuraturii Generale, structură condusă pe atunci de actualul şef al Procuraturii Anticorupţie, Viorel Morari. Potrivit declaraţiei de avere pentru anul 2015, Sibov deţine proprietăţi de peste zece milioane de lei. Este vorba despre case de locuit şi spaţii comerciale. În 2016, procurorul care declară venituri de doar 120 de mii de lei a obţinut, prin donaţie, un teren de 4 ari, în valoare de 445 de mii de lei, şi o casă de locuit de 197 m.p., evaluată la preţul de 2,2 milioane de lei. De asemenea, numele lui Sibov a apărut în presă în contextul mai multor dosare controversate, inclusiv în dosarul fostului deputat Alexandr Petkov.

proprietățile și veniturile lui Vitalie Sibov au fost verificate de Inspecția procurorilor, care s-a autosesizat în urma unui articol publicat de portalul Anticoruptie.md. „În cadrul controlului nu au fost obținute date care ar pune la îndoială integritatea profesională a procurorului. Astfel, nu au fost depistate abateri de la legislația ce vizează regimul de declarare a veniturilor și proprietăților funcționarilor publici, la fel cum nu s-au stabilit nici date ce ar indica la ilegalitatea obținerii proprietăților”, se arăta într-un răspuns primit de la Procuratura Generală.

Marcel Cimbir, șeful oficului Botanica din cadrul Procuraturii Chișinău, ocupă funcția de procuror al sectorului Botanica al Capitalei din 2012. În declarația de venit pentru anul 2015 el nu trece nicio locuință, ci doar două garajuri primite prin donație și autoturisme de marcă Toyota, conduse prin comodat. Pe lângă veniturile salariale, el a mai câștigat 120.000 de lei din vânzarea automobilului de marcă Skoda. Procurorul a mai trecut pe hârtie și două credite: unul în sumă de 46.810 de euro, contractat în anul 2011, și altul de 44.460 de euro, contractat în anul 2014.

Ștefan Șaptefrați a devenit adjunct al Procuraturii Anticorupție la mijlocul anului trecut, activând până atunci la Procuratura de Transport, lichidată în contextul reformei. Procurorul declara în anul 2015 că deține în proprietate cinci terenuri, dintre care două - pentru construcții, o casă de locuit de 162,8 metri pătrați, două garaje, o clădire de producere și alte cinci construcții. Pe lângă salariul de bază, el a mai obținut alte peste 30 de milioane de lei din înstrăinarea câtorva terenuri, imobile și a părții sociale a soției dintr-o firmă, precum și restituirea a două împrumuturi din partea SRL Vera Trofim. De cealaltă parte, în 2015, familia Șaptefrați avea și datorii de peste 11 milioane de lei la credite contractate între 2010-2012.

CSP caută un nou procuror-șef al municipiului Chișinău încă din luna aprilie, însă, potrivit unei hotărâri a CSP, la acest moment, în Registrul candidaţilor pentru suplinirea funcţiilor vacante nu era înscris niciun candidat eligibil. Candidaţii pentru această funcţie trebuie să aibă vechime de muncă în procuratură de peste cinci ani, să nu fi fost sancţionaţi disciplinar în ultimul an şi să fi obţinut calificativul „bine”, „foarte bine” sau „excelent” în cadrul evaluării performanţelor. 

Anticorupție.md 

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus