Social

Drumul perucilor pentru femeile care au cancer mamar

 După tratamentul de chimioterapie, după operația de extirpare a sânului și înlocuirea acestuia cu proteze, femeile ce suferă de cancer mamar au nevoie de o perucă pentru a ascunde capul rămas fără păr. Dacă iarna își mai pun o căciulă și chelia nu se vede, atunci odată cu încălzirea vremii, peruca este indispensabilă.

Grupul de inițiativă „Run Pink Moldova” este unicul din Republica Moldova care colectează păr prin campania „#Donez cosița”, confecționează peruci din el și le oferă gratis femeilor.

Peruca nu le dă doar frumusețe, ci și încredere în sine

Anterior, ziarul TIMPUL a scris despre campania „#Donez cosița” și cum femeile s-au solidarizat, tăindu-și părul pentru o cauză nobilă, în această ediție, ziarul vă prezintă drumul perucii.

Dorina Sorochin, voluntară la „Run Pink Moldova” spune că perucile reprezintă o speranță pentru femei. „Perucile sunt foarte importante pentru femeile ce suferă sau au suferit de cancer mamar. Ele se sfiesc, sunt închise din cauza felului cum arată. Când femeia nu e încrezătoare în sine, nu vrea să se uite în oglindă, peruca, pentru multe din ele, nu le dă doar frumusețe, dar și încredere în sine – în cazul acesta poate să iasă afară, poate să se ducă la o plimbare, dar așa, stă în casă și se inhibă într-un mediu negativ”, spune voluntara.

Anul trecut, atunci când au creat grupul, au căutat și un peruchier pentru a realiza perucile necesare. „Am făcut cercetare mult timp și am constatat că în Republica Moldova nu există un om care să confecționeze peruci. Am găsit pe cineva din România și expediem părul acolo ca să ne trimită înapoi perucile gata”, mărturisește Dorina.

Cum se confecționează perucile

Membra grupului spune că după ce a fost colectat părul, se trimite către peruchier. „Apoi se sortează după lungime, după grosime. După cunoașterea mărimilor capului pentru care se va face peruca, se purcede nemijlocit la producerea ei. Pe o căciuliță specială din bumbac, care este numită calotă se coase fir cu fir. Asta se face manual cu croșetul foarte fin. Pentru o perucă se utilizează de la șapte la zece cosițe care nu sunt mai scurte de 20 cm. Și odată ce este cusut manual, fir cu fir, se aliniază lungimea necesară. După ce a fost confecționată, peruca este tunsă, aranjată și coafată, peruchierul o prelucrează cu cheratină. Dacă este necesar, îi dă altă culoare cu vopsea cât mai naturală. Urmează aranjarea pe un stativ special, împachetarea, și ne-o expediază”, detaliază tânăra.

„O perucă se face între două și trei săptămâni de lucru în fiecare zi. Prețul lor variază de la 150 de euro până la 300 de euro. Cu cât are părul mai lung peruca, cu atât costă mai scump. Beneficiarele noastre primesc gratuit perucile”, conchide Dorina.
Ca să fie purtate de cel puțin trei femei, „Run Pink Moldova” încheie contract cu femeile cărora se donează peruca, în care se stipulează condițiile de îngrijire. Una din reguli este spălarea după 15 purtări. O purtare se socoate nu mai mult de trei ore. Cu toate că părul e natural, se usucă, pentru că nu are sursa din pielea noastră din care să se hrănească. Respectiv, trebuie spălată peruca foarte atent în apă călduță. O speli ca și cum ai clăti lejer o haină. De asemenea, este recomandat ca să se aplice un balsam pe păr și să stea cel puțin 20 de minute. Se usucă părul tamponând un pic cu un prosop și apoi se pune pe un stativ, sau dacă cel din urmă lipsește, atunci pe un borcan mai mare sau pe o sticlă și se lasă să se usuce singur.

Avantajul perucilor din păr natural uman este că au un aspect natural, ele fiind alegerea cea mai bună pentru că pot fi purtate mai mulți ani fără ca firul de păr să se deterioreze. Părul este fin la atingere, păstrând elasticitatea naturală. Până acum organizația a donat 14 peruci. Au făcut și micropigmentare la sprâncene, pentru că pe lângă podoaba capilară, mai cad și sprâncenele. De asemenea, multor femei li se schimbă culoarea părului după un timp în care au făcut chimioterapie sau radioterapie”, spune Dorina, membra grupului „Run Pink Moldova”.

„Mă simt frumoasă în ochii copiilor”

Una din beneficiarele care a primit o perucă naturală este Cristina. Îi trădează vârsta trecută de treizeci de ani. Doar cei trei copii ai ei îi înțeleg tristețea de pe față. Cancerul de care suferă este la etapa de metastază. Totuși, peruca pe care a primit-o, ascunde lipsa părului propriu.
„Sunt extrem de recunoscătoare pentru peruca naturală primită în dar. Nici nu cred că se compară cu peruca mea anterioară, sintetică, care s-a lărgit și și-a pierdut din calitate, fapt ce m-a determinat să renunț la ea. Se aranjează foarte bine, parcă este propriul meu păr. Sunt fericită și mă simt frumoasă în ochii copiilor. Fetița mai mică mi-a zis că de azi înainte pot să mă duc la ședința cu părinții la școală, să vadă toți cât de frumoasă sunt și ce păr lung am”, mărturisește Cristina.

Altă femeie care a beneficiat de o nouă podoabă capilară este Elena din satul Ghidighici. Venită recent de la chimioterapie, Elena se odihnea când am contactat-o. „Îmi revin în aceste zile. Despre peruca pe care am primit-o, pot spune că e binevenită. Acum nu e momentul cel mai potrivit de a umbla pe afară, că e frig. Dar de perucă mă folosesc când mă duc la proceduri, sau la policlinică, adică atunci când este necesitatea să ies în lume. Prin casă nu o mai port, că transpir. Dar așa, e binevenită, căci îmbrobodite sau cu căciuli arătăm palide. Eu am una de culoare castanie, din păr natural și e foarte bună. Înainte am avut o perucă din păr artificial și aveam alergie. Sper că până la primăvară să-mi crească părul și să o întorc organizației, ca și alte doamne să o poarte”, povestește doamna Elena.

Irina din Chișinău, la fel, a primit o perucă. Întrucât merge la muncă zilnic, are colege care s-au sensibilizat și au donat cosițele. „Fetele de la serviciu au retezat părul și mi l-au dat. Dar despre peruca pe care o am, pot să spun că m-am obișnuit pe parcurs cu ea, pentru că e deranjant câteodată când ai ceva pus pe cap. Eu vă zic, în zilele de iarnă, mai geroase, cu o broboadă peste perucă este complicat. Evident că se strică imaginea ei, dar sper cât mai curând să scap de ea”, a spus Irina.

Maraton pentru susținere

Totuși, pentru ca alte femei, ce suferă de cancer mamar, să beneficieze gratis în continuare de peruci, organizația „Run Pink Moldova” are nevoie de resurse financiare. Astfel, pe 14 mai se va organiza un maraton de 2,5 km și 5 km la care vor alerga în susținerea femeilor ce luptă cu cancerul mamar. „Prin acest proiect ne-am propus să dăruim energie, zâmbete, încredere, feminitate, dar și un confort psihologic. În unele țări europene, statul asigură parțial sau total aceste peruci atât de necesare femeilor. La noi însă nu se întâmplă acest lucru, mai ales că puține dintre ele își permit să-și cumpere o perucă naturală. De asemenea, suntem în căutare de noi parteneri, colaborări ce ne-ar ajuta pentru continuitatea proiectului”, a declarat Dorina Sorochin, membră a grupului „Run Pink Moldova”.

Banii adunați în urma vânzării biletelor vor fi donați pentru fabricarea perucilor care sunt distribuite gratuit femeilor ce înfruntă cancerul. Tot la „Maratonul Run Pink Moldova”, doritoarele vor putea să-și doneze cosița.

Potrivit Institutului Oncologic, în fiecare an, circa 900 de femei din Republica Moldova sunt diagnosticate cu cancer mamar, dintre care aproximativ şapte sute sunt supuse unui tratament chirurgical.

Pentru a susține femeile ce sferă de cancer, vă îndemnăm să participați la Maratonul „Run Pink”.

Banii adunați în urma vânzării biletelor vor fi donați pentru fabricarea perucilor care sunt distribuite gratuit femeilor ce înfruntă cancerul. Tot la acest eveniment poți dona cosița ta.

Puteți cumpăra bilete și aici.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


1 comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *