Opinii și Editoriale

Duminica alegem tara in care vom trai luni

Azi se incheie cea mai responsabila, dar si cea mai murdara campanie din istoria R. Moldova. Duminica, tu, iubite cititor, vei alege – nu numai pentru tine, dar pentru copiii si nepotii tai! – in ce tara vom trai in urmatorii patru ani; tu vei decide daca mai vrei sa vezi la televizor mutrele lui Voronin, Rosca, Misin si compania; tu vei alege ce fel de salariu vei primi, ce impozite vei plati si unde se vor cheltui aceste impozite; tu vei alege piata de desfacere pentru roadele muncii tale; tu vei alege politistii care sa te apere si judecatorii care sa te judece; tu vei decide ce emisiuni iti vor arata seara televiziunile, ce cantece iti vor canta la radio si in ce limba; tu vei alege medicii, vamesii si granicerii; tu vei alege la ce varsta vei iesi la pensie si cati ani de puscarie merita cei ce au jefuit pana acum tara; tu vei alege viitorul presedinte al R. Moldova, care te va reprezenta in urmatorii patru ani…

Povesti? Ba nu. Duminica, tu esti cel mai mare in R. Moldova – tu decizi, tu alegi. Acum nu mai depinde nimic nici de presedintie, nici de parlament, nici de guvern, nici de procuratura, nici de Uniunea Europeana, nici de Consiliul Europei, nici de ONU, nici de Putin, nici de Basescu, nici de Barack Obama. Tu, iubite cititor, vei fi duminica si presedintie, si guvern, si parlament, si procuratura, si UE, si ONU, si Putin, si Basescu, si Obama. Duminica tu esti atotputernic in Moldova, ca Dumnezeu in timp si spatiu: tu iti alegi pasarile care sa-ti cante dimineata in gradina, tu alegi cand sa vina ploile si ce fel de ploi, tu alegi cum va fi timpul in ziua de Pasti. Duminica tu vei alege ce limba vor vorbi copiii si nepotii tai si ce istorie vor invata; tu vei alege la ce Dumnezeu se vor inchina, ce rugaciuni se vor spune la inmormantari si ce cantece se vor canta in Moldova la nunti si cumetrii. Ca sa le poti alege tu pe toate acestea, duminica trebuie sa mergi la sectia de votare si sa alegi, nu sa votezi. Ce vei alege, aceea vei culege. Acolo, in fata urnei de vot, ca in fata preotului la spovedanie, deschide-ti sufletul, marturiseste-ti pacatele facute la alegerile trecute – daca i-ai votat pe comunisti sau pepecedisti – si alege.
Anul acesta, iubite cititor, ai de unde alege. Ca niciodata in acesti ani, poti alege intre trei partide: PLDM, AMN si PL. Deoarece ai doar un singur vot, pe care-l poti da doar unui singur partid, alege unul din aceste trei. Ea am ales.
Nu am sa va dau sfaturi pe care dintre aceste partide sa-l votati. Mai degraba v-as sugera pe cine sa nu votati. Doar trei sugestii. Prima: nu-i votati pe cei pe care i-ati mai votat si care, cum au ajuns in parlament, v-au aratat o combinatie din trei degete. A doua: candidatul la functia de deputat nu e un cal de dar, care nu se cauta in gura, de aceea, cercetati-i atent si nu-i votati pe acei care nu prea au dinti in gura si vorbesc cu accent strain. A treia: nu-i votati pe acei care ametesc cand se apleaca sa-si lege sireturile la pantofi. Daca o sa tineti cont de aceste sugestii, veti alege fara sa gresiti. Si inca ceva foarte important: duminica nu alegi cu ce te duci la lucru – pe jos, cu bicicleta, cu caruta sau cu masina – ci in care tara vei trai luni. In cabina de vot esti ca pe un camp minat – nu mai ai dreptul la greseala.
 

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *