IT&C

EBay vinde Skype unui grup de investitori privati

eBay, cel mai mare site de licitatii online, a ajuns la o intelegere cu un grup de investitori privati pentru a vinde serviciul de telefonie pe Internet Skype, conform „The New York Times”. Skype va fi cumparat de grupul de investitori care va include firma Andreessen Horowitz si un fond condus de Marc Andreessen, unul din fondatorii Skype. Alte fonduri implicate in intelegere sunt Index Venture si Silver Lake Partners.

eBay incearca sa vanda Skype de ceva timp si sunt sanse mari ca tranzactia sa se finalizeze pana la sfarsitul anului. Nu se cunoaste suma exacta, insa, John Donahoe, directorul executiv al eBay, a declarat in mai ca valoarea la care a fost evaluat Skype, de 2 miliarde de dolari, este mica.

Site-ul de licitatii eBay a cumparat Skype acum patru ani, insa nu a reusit sa o integreze cu succes in structura sa. Se preconiza ca noua divizie va impulsiona tranzactiile online facilitand comunicarea dintre vanzatori si cumparartori. Era vorba si de sustinerea unor noi modele de afaceri, precum “click to call". La patru ani de la achizitia Skype, aceasta nu s-a dovedit, insa, utila in ajutarea celorlalte afaceri ale grupului in care a intrat. Desi preluarea a fost considerata o greseala de catre analisti, Skype a reusit sa se dezvolte, numarul utilizatorilor crescand de la 53 de milioane, in 2005, la 405 de milioane, in prezent, devenind cel mai mare operator de telefonie internationala pe internet.

Pentru 2008 Skype raporta vanzari de 550 milioane dolari, iar Ebay estima pentru 2011 venituri de cel putin un miliard de dolari. Desi vanzarea Skype ar fi benefica pentru eBay, companie ce trece printr-o perioada neagra in care profitul afacerii a scazut, efortul necesar debarasarii de serviciul VoIP (telefonie pe internet) ar fi prea mare si ar fi i mai bine ca eBay sa incerce sa atraga noi surse de venit pentru companie.

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *