Opinii și Editoriale

Electorala, pe ultima suta de metri

„Unicul lucru de care trebuie sa ne temem este insasi frica”
(F. D. Roosevelt)

1. Frica guverneaza R. Moldova
Un vechi si intelept proverb popular glasuieste: frica pazeste bostanaria. Nu buna crestere si nu respectul fata de proprietate si un bun strain il opreste pe om sa nu intre in bostanarie, ci frica de arma sau ghioaga paznicului. Exact la fel se intampla si in societatea moldoveana de astazi – nu respectul fata de legi, ci frica de bastonul si pistolul politistului ii opreste pe oameni sa voteze impotriva regimului Voronin. Iata de ce, putem spune ca nu Voronin si partidul sau, ci frica guverneaza Moldova de la 2001 incoace.
Am mai scris despre aceasta: cartea de vizita a RM de astazi, simbolul ei este omul in negru, cu cagula pe cap, politistul pus nu in slujba cetateanului, ci a regimului, care este identificat cu statul. Astazi politistul, in plina zi, descarca pistolul in capul unui tanar nevinovat, iar reactia de protest a colegilor si rudelor celui asasinat este calificata, de Ministerul de Interne, drept o „actiune subversiva” a fortelor de opozitie indreptata spre „politizarea cazului” si „defaimarea imaginii politiei in ochii cetateanului”…
Daca, dupa un deceniu de independenta si relativa democratie, frica incepuse sa dispara din om, din 2001, odata cu revenirea la putere, comunistii au bagat inapoi frica in cetatean, „reactivand” in el memoria anilor de teroare stalinista. Astfel, generalul sovietic de militie Voronin se poate lauda in fata electoratului ca, dupa opt ani de guvernare, a reusit sa edifice un stat politienesc, cu o societate civila paralizata, o justitie controlata de Putere (dovada, dosarele pierdute la CEDO), o Opozitie politica redusa la tacere si cu un cetatean dezinformat si manipulat, inchis in propria cochilie, instrainat de treburile Cetatii. Acest cetatean, aidoma celebrului erou din literatura rusa care „a trait tremurand de frica si a murit tremurand de frica”, nu protesteaza impotriva umilintelor la care e supus, a saraciei in care e tinut si a abuzurilor statului. El e cuminte si voteaza „cum trebuie”, adica de frica… Ampla actiune de masa programata de Partidul Liberal Democrat din Moldova pentru ziua de duminica, in Piata Marii Adunari Nationale, are drept indemn lozinca „Voteaza fara frica!”. In conditiile cand Opozitia politica este hartuita, terorizata, discriminata si defaimata mediatic, cand campania electorala e lasata de fapt pe mana politiei, actiunea programata de PLDM are menirea de a-l dezinhiba pe alegator, de a-l ajuta sa-si infranga frica, de a-i reda sentimentul demnitatii si valorii sale, de a-l aduce la urna ca sa voteze constient – iar constient poate vota numai un om care nu e paralizat de sentimentul fricii.
Pe acest fundal de campanie electorala murdara, de psihoza antidemocratica si de manipulare si dezinformare cinica a alegatorilor – campanie ce decurge sub flamura unei frici generalizate – devin tot mai neintelese si chiar suspecte actiunile galagioase si demagogice ale unor partide mici, fara sanse. Acestea, in loc sa se retraga din cursa, lanseaza fel de fel de „initiative” si santajeaza partidele de opozitie cu sanse reale de a accede in parlament. Actiunile lor sunt in disonanta totala cu asteptarile electoratului democratic, convin numai partidelor Puterii, de aceea, nu poti sa nu te intrebi: au nu cumva si ele sunt silite sa actioneze tot din frica, „cu voie de la politie”, vorba lui Caragiale, avand sa plateasca niste polite?

2. Va musca opozitia liberala din nada lui Tkaciuk?
Din unele informatii care s-au scurs de la stafful electoral al comunistilor, aflam ca echipa lui Mark Tkaciuk este nemultumita de faptul ca nu reuseste sa puna in practica tactica elaborata pentru a doua etapa a campaniei electorale. Astfel, sloganul electoral al comunistilor despre stabilitatea adusa de PCRM urma sa fie contrapus ideii de instabilitate si haos pe care il vor aduce in societate partidele de opozitie, daca acced in parlament. Respectiva idee urma sa fie ilustrata prin exemple concrete de atacuri reciproce in sanul partidelor de opozitie, caci comunistilor le este necesara ca aerul cearta dintre principalele partide de opozitie – AMN, PLDM si PL. Deoarece respectivele formatiuni au reusit in linii mari sa nu se lase provocate si sa se abtina de la acuzatii reciproce, echipa lui Tkaciuk a recurs si recurge la inventarea si provocarea lor. Lansate pe un site obscur cu functia de „cos de gunoi” – „Omega” -, apoi preluate de agentiile, posturile de radio si TV comuniste, provocarile echipei lui Tkaciuk au menirea sa convinga electoratul sa voteze „stabilitatea” comunistilor, nu „haosul” pe care-l va aduce Opozitia.
In aceasta ordine de idei sunt de neinteles, daca nu chiar suspecte, schimbarea brusca de retorica a MAE (A. Petrencu, V. Pavlicenco), erijarea acestei formatiuni in postura de campion al luptei cu coruptia si in toga de procuror al celorlalte partide de opozitie, somarea (care e, de fapt, un santaj) celorlalte partide de a-si retrage de pe liste persoanele asupra carora „ar plana suspiciuni de coruptie”, semnalate de nu stim care „media democratice si de societatea civila”. (Se au in vedere asemenea „medii democratice” ca „Moldova Suverana”, „Flux”, EU TV sau „Comunistul”?!). Precum au observat analistii politici, aceste „initiative” nu au finalitate practica si-s menite sa faca imagine MAE, in lipsa unor programe serioase si credibile. Cu certitudine, tactica MAE de „rasucire a mainilor” partidelor liberale nu-i va aduce voturi si nu o va ajuta sa sara peste pragul de sase procente; in schimb, ea raspunde suta la suta asteptarilor staffului lui Tkaciuk. Comunistii asteapta acum ca partidele atacate de MAE sa-i riposteze lui Anatol Petrencu cu aceeasi moneda, declansand o paruiala intestina, care ar confirma teza lor despre partidele de opozitie ca „partide ale haosului si instabilitatii”.
Alimentand orgoliile acestei formatiuni, polit-tehnologii comunistilor i-au intins o cursa MAE. Ferma mea convingere este ca nici AMN, nici PLDM, nici celelalte partide vizate de MAE nu trebuie in niciun caz sa muste din nada lui Mark Tkaciuk si sa se lase antrenate intra-o ciomageala reciproca, facand astfel jocul comunistilor. Sunt convins ca anume un asemenea comportament asteapta alegatorii si ca doar pentru un asemenea comportament ei isi vor da voturile. Acuzatiile, insinuarile, santajul la care se deda, precum si aroganta de care da dovada in ultimul timp MAE face ca formatiunea data sa se asemene pana la confuzie cu PPCD. Si nu cred ca aceasta tactica ii va aduce voturi.
 

P. S. Prin targ se vorbeste ca trei organizatii nonguvernamentale pregatesc o scrisoare prin care vor cere tuturor formatiunilor politice de opozitie sa-si retraga de pe listele electorale candidatii care, in diferite perioade, au fost suspectati de media democratice („Moldova Suverana”, „Flux”, EU TV sau „Comunistul”) ca ar fi activat in structurile informationale ale fostei URSS, ca ar fi colaborat cu fostul KGB sovietic sau s-ar fi aflat in timpul URSS in unele tari din Africa sau in Cuba, in calitate de specialisti sau de insotitori ai acestora. Cu siguranta, acest zvon este o provocare si vine tot din tabara lui Tkaciuk… (c. t.)
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *