Externe

Emisarul special al ONU pentru Siria a fost primit de Serghei Lavrov la Moscova

La Geneva, purtătorul de cuvînt al Națiunilor Unite, Ahmed Fawzi, a afirmat marți că Staffan de Mistura intenționează să reia pe 11 aprilie, după cum este prevăzut, negocierile intersiriene pentru pace.

"Prevăd să merg și în alte locuri, la Teheran, Damasc, Ankara, Riad, cu scopul de a pregăti mai bine discuțiile, însă este cu adevărat important să începem aici la Moscova", a declarat emisarul ONU la începutul întîlnirii.

"Moscova a contribuit la ce poate fi considerat ca veritabilul elan pentru o soluționare politică" a războiului din Siria, a subliniat Staffan de Mistura.

Forțele ruse îl sprijină pe președintele Bashar Al-Assad și au ajutat regimul de la Damasc, printre altele, să recucerească orașul antic Palmira din mîinile grupării jihadiste Statul Islamic (SI).

Precedenta rundă de negocieri s-a încheiat pe 24 martie la Geneva fără progrese concrete.

Viitorul politic al președintelui Bashar Al-Assad rămîne principalul punct divergent între părți, opoziția siriană insistînd ca el să părăsească puterea înainte de formarea unui guvern de tranziție. Regimul de la Damasc exclude însă orice discuție legată de viitorul politic al președintelui.

Serghei Lavrov a atras atenția că este foarte important ca delegațiile "să-și termine temele" înainte de viitoarea rundă de negocieri și a lansat un apel pentru negocieri directe cît mai repede posibil.

Pînă în prezent, opozanții regimului și delegația Damascului nu s-au întîlnit față în față, Staffan de Mistura patronînd negocierile indirecte.

Moldpres

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *