Externe

Erdogan acuză Berlinul că găzduieşte terorişti

După anunţarea joi a anulării de către autorităţile locale a două mitinguri în Germania vizând să promoveze tabăra ”da” în referendumul de la 16 aprilie cu privire la o consolidare a puterilor lui Erdogan, oficiali turci trag cu gloanţe roşii asupra Berlinului.

La rândul său, Guvernul olandez a catalogat ca ”indezirabilă” organizarea, prevăzută pe 11 martie, a unui miting pro-Erdogan la Totterdam, anunţând că va informa Ankara în acest sens.

Foarte pornit, şeful statului turc a acuzat Germania de anularea mitingurilor, însă că tolerează prezenţa pe teritoriulsău a unor separatişti kurzi din cadrul Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK), condierat organizaţie teroristă de către Ankara şi aliaţii săi occidentali.
Autorităţile germane „ar trebui să fie judecate, pentru că ele ajută şi găzduiesc terorişti”, a lansat Erdogan la o ceremonie de înmânare a unor premii, vinseri seara, la Istanbul.

„Ei îmi împiedică ministrul Justiţiei să vorbească, îmi împiedică ministrul Economiei să vorbească. Şi eu ar trebui să mă exprim prin videoconferinţă”, a spus Erdogan, scrie News.ro.
Turbulenţele din Berlin şi Ankara, constante de la piciul eşuat din iulie din Turcia, au virat către o adevărată furtună, după încarcerarea, marţi, pentru ”propagandă teroristă”, a corespondentului germano-turc al cotidianului Die Welt în Turcia Deniz Yücel.
În discursul său, Erdogan l-a prezentat pe Yücel ca pe un ”reprezentant al PKK” şi ca pe un ”agent german”. În opinia sa, înainte să fie arestat, Yücel s-a ”ascuns timp de o lună în Consulatul german” din Istanbul.
Această acuzaţie de spionaj este ”aberantă”, i-a replicat Berlinul.

MERKEL CRITICĂ

Într-o vizită la tunis, cancelarul german a negat orice implicare a Guvernului federal în anularea mitingurilor de către autorităţile locale, o dezminţire însoţită de o critică: este ”potrivit din partea noastră să criticăm atingerile libertăţii presei” în Turcia, a comentat ea.

Poliţia germană a anunţat vineri anularea unui al treilea miting prevăzut duminică la Frechen, în vestul Germaniei, la care urma să participe ministrul turc al Economiei Nihat Zeybekci.

Acesta din urmă a anunţat anterior că se va duce în Germania chiar dacă adunarea nu este autorizată şi s-a declarat pregătit ”să meargă din casă în casă, din cafenea în cafenea” pentru a se întâlni cu membri ai importantei comunităţi turce din această ţară.
„Ei nu vor ca turcii să facă campanie aici, ei acţionează pentru (tabăra) «nu»”, a acuzat vineri şeful diplomaţiei turce Mevlüt Cavusoglu.

Ministrul turc al justiţiei Bekir Bozdag, care urma să se ducă joi la un miting la Gaggenau, în sud-vestul Germaniei înainte să fie anulat, a evocat vineri o ”măsură fascistă” a autorităţilor germane.
Primăria din Gaggenau a fost evacuată în urma unei ameninţări cu bombă din partea unei persoane care denunţa anularea acestui miting. Însă poliţia nu a găsit vreun dispozitiv exploziv.
Cealaltă anulare anunţată joi viza o adunare prevăzută duminică la Koln (vest). Ministrul turc al Economiei urma să fie principalul vorbitor.

ÎNTÂLNIRE MIERCURI

Într-un aparent semn al unei voinţe de a menţine deschise canale de comunicare, miniştrii turc şi german de Externe au convenit, într-o convorbire la telefon, să se întâlnească miercuri, a anunţat vineri un oficial turc de rang înalt.

În pofida altercaţiilor recurente din ultimele luni – mai ales pe tema libertăţii de exprimare -, cei doi piloni ai NATO, cu legături istorice, sunt parteneri de neevitat, mai ales dosarul migraţiei.
Înaintea fiecărui scrutin major din Turcia, diverse partide fac campanie pe lângă importanta comunitate turcă din Germania.
Luna trecută, premierul turc Binali Yildirim s-a exprimat într-un miting la Oberhausen, în vestul Germaniei, în faţa a mii de simpatizanţi ai puterii turce.

Gubvernul german a fost dur criticat de opoziţie pentru că a acceptat organizarea acestui miting favorabil consolidării puterilor lui Erdogan, acuzat de criticii săi de derivă autoritaristă, mai ales după tentativa de lovitură de stat de la 15 iulie.

După puciul eşuat, autorităţile turce au lansat epurări de o amploare fără precedent – peste 43.000 de persoane au fost încarcerate, iar peste 100.000 destituite sau suspendate din funcţii.

Ankara acuză cu regularitate autorităţile germane că adăpostesc „terorişti”, un termen care desemnează membri PKK şi presupuşi pucişti.

Sursa: radiochisinau.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *