Politică

Eu nu-mi iubesc ţara atunci când face prostii…

Stela Verebceanu, scenaristă: „Comuniştii încă stau copăcel” Cred că va exista AIE, altminteri, n-o să-i ierte lumea. O coaliţie PD-PCRM ar fi o dezamăgire. Ar fi prea urât pasul acesta şi mă îndoiesc că PD îl va face. Rămânând Alianţa unită, s-ar putea întâmpla ca cineva dintre comunişti să voteze preşedintele propus de ei.

Emilian Galaicu-Păun, scriitor „Cred şi sper că va exista AIE” Cred şi sper că va exista AIE. În caz contrar, tot ce s-a investit în ei se va duce de râpă. Politicienii tineri, gen Filat, nu-şi vor periclita viitorul printr-o alianţă dubioasă. În acest sens, exemplul Iurie Roşca îi va mobiliza. Nu cred că e posibilă alianţa PD-PCRM, foarte dorită de comunişti – e ultimul pai de care aceştia se agaţă. Ar fi o mare prostie din partea lui Lupu, dacă s-ar prinde în acest joc. Dat fiind tendinţa clară de scădere a PCRM în sondaje, cred că se vor găsi nu doar doi, ci mai mulţi comunişti care să voteze preşedintele. Mai ales de-ar vota secret, fără să se retragă in corpore din sala de şedinţe. Să nu uităm că în legislativul trecut surpriza a venit din partea unor oameni de la care nu te puteai aştepta – Stepaniuc şi Ţurcan deloc nu întruchipează democraţia în RM…

Ghenadie Popescu, artist plastic: „Au şi ei cap pe umeri” Aş vrea să rămână în picioare PL şi PLDM. Nu ştiu cu cine se vor înhăita, dar contează să nu schimbe vectorul pro-european din ultimul an de guvernare. Dacă PD va trece cu PCRM, ar fi o situaţie strigătoare la cer. Cred că au şi ei cap pe umeri şi văd că sigla cu secera şi ciocanul e atât de putredă, încât pute a naftalină. În cazul în care vom avea iarăşi anticipate, lumea o să le arate fundul la toţi.

Dumitru Crudu, scriitor: „Într-o alianţă, PD şi PCRM se vor înghiţi…” Sper că AIE va rămâne în componenţa: PLDM, PL şi PD, că oamenii politici îşi vor da seama că altă soluţie nu există şi că nu au niciun drept să-şi mintă electoratul, care i-a ales ca membri ai Alianţei. De vor distruge AIE, vor merge contra poporului care i-a votat. Cred că vor găsi o soluţie rezonabilă şi pentru alegerea preşedintelui, căci este şi în interesul comuniştilor. Altminteri dăm de fundul râpei şi lumea nu va mai ieşi la vot. Dacă PD şi PCRM vor face o alianţă, se vor înghiţi reciproc, se vor distruge unul pe altul.

Mihai Munteanu, interpret de operă: „Vom vedea ce-o fi cu rânza…”

Vom vedea ce-o fi cu rânza. La noi rânza şi dorinţa de a veni la putere sunt mai mari decât noi înşine! Vorba ceea: „După mine, fie şi potopul!”. S-au început speculaţii, că ăştia se vor duce cu aceia, dar Doamne păzeşte de va merge cineva din cei trei cu secera. Ar fi o tâmpenie să spunem că Filat va coaliza cu PCRM. Dar dacă Lupu se duce cu Voronin, să-şi schimbe numele în „Roşca”! Dacă se va ajunge la cumpărarea voturilor, să rămână aceşti trei oameni deştepţi şi să cumpere de la seceră. Depinde cât se va plăti, dar câţi s-ar duce de la Voronin, e-he-he-he!

Aureliu Busuioc, scriitor: „E vorba de o prostie generală” Mă aşteptam la un rezultat mai bun din punct de vedere al înaintării impetuoase a democraţiei pe tot globul. Dar noi batem pasul pe loc şi eu nu-mi iubesc ţara atunci când face prostii. E vorba de o prostie generală. Doritorii de condiţii mai omeneşti de trai au plecat din ţară, iar aici au rămas cei care păzesc butoiul, care bârfesc, închină un pahar şi se iau la bătaie. Ei s-au complăcut în mizerie şi trăiesc după filozofia porcului: „Numai să nu fie mai rău” – li se toarnă lăturile, mănâncă, se scaldă în ele şi le place. După ce, timp de 50 de ani, au fost idiotizaţi sistematic şi profund, ei vor iarăşi cârnaţi de 1,2 ruble şi pâine de 16 copeici. Vor colhozuri, de unde să fure tot ce le trebuie. Intelectul la ţară e un obiect destul de rar întâlnit. Comuniştii niciodată n-au avut tovarăşi, ci doar tovarăşi de drum, pe care, folosindu-i, i-au distrus în cele din urmă. O alianţă cu comuniştii e moarte, e sinucidere! PCRM nu poate coaliza cu PD, fiindcă nu vor avea suficiente mandate, iar în alte partide se vor găsi foarte puţini trădători. Mai degrabă ar trăda comuniştii, care s-au săturat de tâmpeniile lui Voronin. Printre ei se vor găsi tipi mai obscuri, care vor vota preşedintele. Indiferent cât se va menţine împreună, AIE ne este salvarea numai în actuala componenţă.

Sandu Grecu, preşedintele Uniunii Teatrale: „Voronin e pe cale de a se duce la groapă” Nu cred că Lupu va merge cu comuniştii, dar, de-o va face, va comite cea mai mare prostie. Ar însemna că e mort din start şi că va dispare ca şi Iura Roşca. Cu atât mai mult, cu cât în PCRM sunt mulţi care ar putea să migreze spre PD. Voronin e pe cale de a se duce la groapă şi el înţelege foarte bine aceasta. Alianţa va trebui să negocieze cu membrii mai progresişti ai PCRM, să accepte compromisuri şi să cedeze anumite posturi pentru a salva guvernarea.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *