Actualitate

Eugen Popescu: „Politica de până acum din R.Moldova a adus doar sărăcie. Basarabenii trebuie să voteze un partid nou la alegeri”

Eugen Popescu, directorul Centrului Român de Studii și Strategii a fost invitat în emisiunea Focus prezentată de Olivia Bulboacă pentru a discuta despre declarațiile xenofobe făcute de liderul partidului comunist din Republica Moldova, despre situația românilor din Albania și Macedonia de Nord, dar și despre alte probleme de actualitate, scrie https://ropres.ro, preluat de Romanian Global News.

Primul subiect dezbătut în emisiune a fost despre declarațiile xenofobe făcute de liderul partidului comunist din Republica Moldova, Vladimir Voronin: “Apariția partidului AUR la Chișinău este un eveniment istoric, deoarece partidul AUR există și în România cu un număr considerabil de deputați și senatori. Această acțiune a partidului AUR de a participa la alegerile de la Chișinău va schimba paradigma jocului legat de Basarabia și cred că această acțiune va frăbi unirea celor două state românești.

Din când în când, Rusia ne aruncă pe tabla de șah de la Chișinău, dinozauri de felul lui Voronin sau de tipul lui Dodon, în încercarea de a menține acest spațiul sub influențe rusești. Voronin a făcut foarte mult rău Republicii Moldova și a ținut pe loc evoluția înspre bine și prosperitate a celui de-al doilea stat românesc. Votul pe care ar putea să îl dea basarabenii partidului comunist aliat cu partidul socialist, este un vot care va duce Basarabia înapoi, care va face să plece tineri din Basarabia și care va aduce foarte multă sărăcie în Republica Moldova. Cred că basarabenii trebuie să aleagă un partid nou și un partid care le oferă o perspectivă nouă.

Singura posibilitate de integrare europeană a Republicii Moldova este reunirea cu România, iar singurul partid care poate să facă acest lucru este partidul AUR. Este un obiectiv clar pe care îl are acest partid și este practic obiectivul a dus la înființarea acestui partid” a declarat Eugen Popescu pentru Ropres.
Întrebat care este situația românilor din Macedonia de Nord, Eugen Popescu a răspuns:

“Senatorul Claudiu Târziu, președintele Comisiei pentru românii de pretutindeni a Senatului României a avut un turneu pe care l-a efectuat în Albania și Macedonia, unde s-a întâlnit atât cu ambasadorul României din Skopie, dar și cu reprezentanți ai comunității aromâne din Macedonia de Nord. Nevoia primordială pe care românii de acolo o au, este nevoia de educație în dialectul român, având nevoie de un sistem de învățământ care să le permită acest lucru. O altă chestiune extrem de importantă este retrocedarea imobilelor pe care românii și România le-au avut acolo, în Macedonia de Nord. Delegația a vizat clădirea fostului liceu românesc din Bitola, care acum este dat albanezilor. Avem și un cimitir unde sunt înmormântați eroi ai neamului românesc, iar toate aceste lucruri, precum: biserici, școli și alte propietăți pe care aromânii noștri le-a avut acolo trebuiesc retrocedate în cel mai scurt timp.

Macedonia de Nord dorește să intre în Uniunea Europeană, iar ca să intri în UE trebuie să îndeplinești niște condiții, una dintre aceste condiții este și acordarea drepturilor minorităților de pe teritoriul tău. Claudiu Târziu a susținut că România va sprijini Macedonia de Nord să se integreze în UE, numai în condițiile în care Macedonia de Nord va da toate aceste propietăți înapoi și va oferi toate drepturile pe care România le oferă minorității macedo-slave din România.”

Toate subiectele abordate în emisiune pot fi urmărite
aici: https://fb.watch/5BPb4SKno8/

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *