Politică

Europeanul – nr. 1 in politici publice

Pe piata media din R. Moldova a fost lansat un nou „produs”. EUROPEANUL este un ziar de politici publice care a fost lansat la 17 septembrie, in incinta Muzeului National de Arheologie si Istorie a Moldovei.

Astfel, pe prima pagina veti putea citi promisiunile de abolire a regimului de vize pentru cetatenii romani si editorialul lui Roman Mihaes despre necesitatea de a avea un guvern curat si de nu admite inlocuirea „hotilor lor cu hotii nostri”.

Pagina doi insereaza un eseu al scriitorului Nicolae Rusu, dedicat „europeanului din noi”. Potrivit autorului „Revolta din 7 aprilie curent a demonstrat ca euro¬peanul din noi a renascut in tinerii basarabeni ca pa¬sarea Phoenix din legenda. S-a vazut ca el este viu, iar alegerile parlamentare anticipate din 29 iulie curent au dovedit ca el s-a trezit chiar si acolo unde comu¬nistii erau singuri ca-l adormisera iremediabil”. Pe aceeasi pagina cititi un reportaj de la conferinta de presa sustinuta de MAE cu genericul „Sistemul de invatamant, victima a ezitarilor din plan politic”.

In pagina trei este publicat un interviu cu presedintele partidului Miscarea Actiunea Europeana, Anatol Petrencu, in care el apreciaza participarea MAE in campaniile electo¬rale din 2009 ca fiind pozi¬tiva si utila. „Am de¬monstrat ca in R. Moldova exista o forta politica care nu este dominata de intere¬se de grup, de „ranza”, ci de interesul general, de cres¬terea bunastarii oamenilor, de democratizarea reala a societatii”. In opinia liderului MAE, „incapa¬citatea formarii si promova¬rii Listei Nationale a dus la o victorie modesta, firava a partidelor necomuniste. Sa nu uitam: PCRM ramane un partid disciplinat, iar dis¬ciplina membrilor lui nu se bazeaza doar pe frica fata de lider; fractiunea lor are 48 de mandate, iar Voronin ra¬mane presedintele celui mai puternic partid din R. Mol¬dova”.

In pagina 4 gasiti o ampla analiza despre felul cum Partidul Comunistilor a utilizat banii publici pentru a obtine rezultate electorale mai bune. Astfel se constata ca in lunile din ajunul alegerilor din anul 2009, cheltuielile bugetare pur si simplu explodau, in comparatie cu veniturile, ca apoi imediat dupa alegeri sa scada la cote normale. Altfel spus, in analiza se constata ca banii de la buget au fost utilizati pentru asa-zisele pomeni electorale, fapt ce a permis comunistilor sa-si asigure obtinerea a unui numar mai mare de voturi, decat ar fi fost in mod normal.

Despre decizia ANRE de a reduce tarifele la gaze si caracterul populist al acestei actiuni, cititi un comentariu scris de Ion PREASCA, in pagina 5. Tot aici aflati opinia dnei Zoia Jalba, presedinta Forului Femeilor Europene, privind statutul feme¬ii in societatea moldoveneasca, nevoia stringenta de schimbare in bine a situatiei, care nu poate fi facuta, decat „prin con¬tributia personala a femeii”.

In pagina 6 puteti citi despre faptul ca, de la inceputul anului 2009, cel mai tare s-au scumpit medicamentele si ca pretul acestora de la hotar si pana la bolnav cresc cu peste 40%. De asemenea, cititi si un articol in care Alexandru Savva, directorul Centrului de consultanta si instruire al Asociatiei Bancilor din Moldova, constata ca din cauza crizei doua treimi din bancile moldovenesti suporta pierderi.

Un interviu cu seful diplomatiei romane, Cristian Diaconescu, despre „dezghetul” relatiilor cu R. Moldova este inserat in pagina 7. Astfel, Cristian Diaconescu da asigurari ca „gesturile de revenire la normalitate nu vor fi intarziate de partea romana”.
In ceea ce priveste semnarea tratatului politic de baza si a celui privind frontiera, la care politicienii de peste Prut par sa tina in continuare, ministrul roman spune ca nu se poate pronunta inca, intrucat nu a avut loc o incheiere a negocierilor. Seful diplomatiei atrage insa atentia ca sunt ratate oportunitati si fonduri europene din cauza lipsei de concentrare asupra proiectelor pe care le ofera parteneriatul cu Uniunea Europeana.

Ultima pagina a „Europeanului” insereaza o scurta prezentare a monografiei doctorului in stiinte istorice Mariana ?aranu „V. Lenin fara machiaj: teroarea intelectualitatii sovietice”. Nominalizata printre cele mai citite zece carti ale anului 2008, lucrarea constituie o prima incercare de tratare sistematica si complexa a politicii de teroare promovate de statul bolsevic fata de reprezentantii intelectualitatii si a rolului statului sovietic la constituirea unei intelectualitati de sorginte bolsevica, analizand in plan problematico-cronologic evenimentele de la declansarea loviturii de stat (octombrie 1917) pana la crearea URSS.

P

Ziarul „EUROPEANUL” tinde spre acoperire nationala.
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *