Timpul.md

Actualitate 21 August 2017 | 17:31

Evrei, plecați în Israel, pentru că „Europa e pierdută”

Rabinul șef al Barcelonei, Meir Bar-Hen, i-a îndemnat pe evrei să plece în Israel și să părăsească astfel Spania, pe care a numit-o „un centru al terorismului islamist pentru toată Europa”, transmite Agerpres citând cotidianul britanic The Independent. 

Avertismentul rabinului intervine după cele două atacuri teroriste din provincia spaniolă Catalonia, revendicate de gruparea jihadistă Statul Islamic și în care au fost ucise 15 persoane și rănite alte peste 100.

„Evreii nu sunt aici pentru totdeauna. Le spun membrilor congregației mele: 'Nu vă gândiți că suntem aici pe vecie'. Și îi încurajez să cumpere proprietăți în Israel. Acest loc este pierdut. Nu repetați greșelile evreilor algerieni, ale evreilor venezueleni. Mai bine (plecați) mai devreme decât prea târziu”, a declarat rabinul Bar-Hen, într-un interviu pentru agenția de știri JTA (Jewish Telegraphic Agency).

În opinia sa, recentele atacuri din Catalonia au dezvăluit prezența unor „elemente marginale radicale” în comunitatea musulmană, o problemă cu care se confruntă toată Europa. „Europa e pierdută”, a adăugat el.

Afirmațiile rabinului șef al Barcelonei vin în contradicție cu poziția enunțată de Federația Comunităților Evreiești din Spania, care și-a declarat „încrederea deplină în forțele de securitate care lucrează zilnic pentru a-i împiedica pe musulmanii fanatici și radicali să producă durere și haos în orașele noastre”.

Poliția din Catalonia l-a dat în urmărire prin Interpol pe Younes Abouyaaquoub, un marocan de 22 de ani, suspectat că s-ar fi aflat la volanul camionetei închiriate care a intrat în pietonii de pe faimosul bulevard Las Ramblas din Barcelona, joia trecută.

Sâmbătă, poliția a percheziționat la Ripoll casa unui imam bănuit că ar fi putut fi liderul celulei teroriste care a organizat atacurile de la Barcelona și din stațiunea vecină Cambrils.

Abdelbaki Es Satty a predicat la moscheea din Ripoll până în iunie. Se presupune că a murit în explozia produsă miercuri într-o casă din orașul Alcanar, unde, potrivit autorităților, se pregăteau explozibilii pentru comiterea unuia sau mai multor atentate în Barcelona. 

Agerpres

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus