Timpul.md

Ultima oră 10 Octombrie 2017 | 11:38

Experți economici: Creșterea considerabilă a veniturilor din taxe și impozite se datorează majorării salariilor

Parametrii macrofinanciari în Republica Moldova arată destul de bine după o lungă perioadă de turbulenţe. De această părere este directorul Institutului Economiei de Piaţă, Roman Chircă, exprimată în cadrul emisiunii „Punctul pe Azi” de la postul de televiziune TVR Moldova.

Potrivit lui Roman Chircă, citat de IPN, au existat mai mulţi factori care au dus la creşterea veniturilor în bugetul de stat, în primul rând, revenirea economiei după doi ani de stagnare. Totodată, Roman Chircă menţionează că au crescut remitenţele. De asemenea, leul moldovenesc s-a întârit în raport de principalele valute internaţionale.

„Aceştia sunt factorii de fundal care au dus la creşterea agregată a cererii care în final s-a produs prin consum”, spune Roman Chircă.

Directorul de programe din cadrul Centrului Analitic Independent Expert-Grup, Dumitru Budeanschi, spune că majorările la buget din taxe şi impozite constituie peste două miliarde de lei, ceea ce este o cifră puţin neaşteptată. „La o creştere economică de 2,8%, o astfel de creştere a veniturilor este o surpriză cred şi pentru autorităţi”, spune expertul.

O bună parte din venituri se datorează faptului că s-a majorat consumul. Consumul s-a majorat inclusiv pentru că s-au majorat salariile.

„Din punctul meu de vedere, creşterea economică nu ar fi sugerat o aşa bună creştere şi a veniturilor la buget, este o chestiune îmbucurătoare”, spune Dumitru Budeanschi.

În perioada ianuarie-septembrie, Serviciul Fiscal de Stat a acumulat venituri la buget de 23,7 miliarde de lei, cu 3,7 miliarde de lei mai mult decât în perioada similară a anului trecut.
 
Timpul.md

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus