Actualitate

Expert-Grup: În 2015, Transnistria va înregistra o scădere economică de 3-5%

Acest declin economic va fi cauzat de disiparea efectelor care au alimentat creșterea din 2014, de conflictul dintre Ucraina și Federația Ruse, dar și de recuperarea lentă a UE – spre care se duc 60% din exporturile regiunii. Totodată, posibilele majorări ale tarifelor la serviciile comunale și rețineri salariale din sectorul bugetar urmează să influențeze negativ și cererea internă.

Pentru evitarea consecinţelor, autorităţile din regiunea transnistreană au luat măsuri neadecvate:
– au înăsprit povara și controalele fiscale asupra sectorului privat,
– autoritatea monetară a scumpit și mai mult resursele creditare ale băncilor,
– Tiraspolul a activizat și mai mult reorientarea exporturilor spre Rusia, economia căreia urmează să intre în recesiune în 2015 și moneda căreia se devalorizează masiv,
– autoritățile din regiune denunță în continuare Acordul de Asociere cu UE, în loc să elimine barierele tarifare pentru comerț și să integreze companiile din regiune în piețele externe, aspect important pentru o economie atât de mică și deschisă.

Astfel, prin această imixtiune a economicului cu politicul, regiunea transnistreană riscă pierderea celei mai importante piețe de desfacere, fără de care economia transnistreană nu va putea supraviețui.

Sursa: realitatea.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *