Economie

Exportatorii de nuci salută iniţiativa de eliminare a taxei de export

Preşedintele Asociaţiei Exportatorilor de Nuci din Moldova, Dumitru Vicol, a declarat pentru IPN că prin anularea acestei taxe va fi eliminată o greşeală mai veche, care a dus la taxarea dublă a producătorilor şi exportatorilor de nuci.

Dumitru Vicol a spus că, prin modificări la Codul Fiscal, a fost prevăzută aplicarea unei taxe de 2% în agricultură, sub formă de impozit la procurarea de produse agricole de la persoane fizice. Cât timp rămâne în vigoare şi taxa de export la nuci, de 1,5%, întreprinzătorii de pe acest segment sunt taxaţi dublu.

„Începând cu 1 ianuarie 2014, trebuie să achităm practic dublu. Membrii asociaţiilor de exportatori au făcut un demers către Guvern şi au rugat să anuleze taxa de export. Era de aşteptat o asemenea decizie şi vom fi bucuroşi dacă va intra în vigoare”, a subliniat preşedintele Asociaţiei Exportatorilor de Nuci.

Taxa la exportul de nuci este aplicată de la finele anilor ’90, perioadă în care producătorii şi exportatorii de nuci erau scutiţi de taxa la achiziţii de la persoanele fizice. Acest lucru a fost valabil până în toamna anului trecut, când s-au aprobat modificări la Codul Fiscal.

Dumitru Vicol a mai spus că, la modul practic, anularea taxei de export pentru nuci va încuraja producătorii şi exportatorii să investească în această ramură. Moldova exportă anual 11-13 mii de tone de nuci, ceea ce constituie 2% din volumul exporturilor. 90% din cantitatea de nuci este exportată pe piaţa Uniunii Europene.

Amintim că la 3 februarie prim-ministrul Iurie Leancă a emis o dispoziție prin care cere eliminarea taxei de 1,5 la sută la exportul de nuci.

Timpul.md via IPN

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *