Afaceri

Exportul de marfuri a descrescut in anul trecut

In anul 2009 exportul de marfuri din R. Moldova a constituit 1 mlrd 297,7 mln dolari SUA, volum inferior celui inregistrat in anul precedent, cu 18,4 la suta, conform datelor Biroului National de Statistica.

Potrivit Marianei Eni, sefa de directie la BNS, exportul de marfuri destinate tarilor Uniunii Europene a fost estimat la 678,5 mln dolari SUA sau cu 17,3 la suta mai putin fata de anul 2008.

In acelasi timp, in tarile CSI au fost livrate marfuri moldovenesti in valoare de 490,5 mln dolari SUA, volumul acestora fiind in scadere cu 20,5 la suta, comparativ cu anul precedent.

Printre principalele 30 de tari-partenere ale R. Moldova in derularea exporturilor, care au detinut 96,7 la suta din volumul total al livrarilor externe, sursa citata a nominalizat Rusia, Romania, Italia, Ucraina, Belarus, Germania, Regatul Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord, Polonia, Franta, Elvetia, Kazahstan, Grecia s.a.

Oficialul de la BNS a mai specificat ca in anul trecut, importurile de marfuri au constituit 3 mlrd 278,3 mln dolari SUA, volum inferior celui realizat in anul 2008, cu 33,1 la suta. Importurile din tarile UE s-au diminuat cu 32,4 la suta, iar din statele CSI – cu 34,3 la suta, fata de anul precedent.

La capitolul import, principalii parteneri ai R. Moldova sunt: Ucraina, Rusia, Romania, Germania, China, Italia, Turcia, Belarus, Austria, Franta, Cehia, Olanda, Japonia, India, alte tari.

Decalajul considerabil in evolutia exporturilor si importurilor, pe parcursul anului 2009, a determinat acumularea unui deficit al balantei comerciale in valoare de 1 mlrd 980,6 mln dolari SUA sau cu 40,1 la suta mai mic fata de cel inregistrat in anul anterior.

Gradul de acoperire a importurilor cu exporturi in anul de referinta, a fost de 39,6 la suta, comparativ cu 32,5 la suta, in 2008.
Datele Biroului National de Statistica nu includ operatiunile de export-import ale intreprinderilor si organizatiilor din partea stanga a Nistrului si orasul Tighina, a precizat Mariana Eni.

Dupa Moldpres
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *