Cultură

Expoziţia temporară „Istoria feminină în imagini”

Expoziţia urmăreşte refacerea imaginii trecutului prin concentrarea asupra figurilor unor remarcabile doamne şi domniţe din Moldova secolelor XV-XIX.

Organizarea expoziţiei a fost determinată de descoperirea unui şir de portrete de doamne şi domniţe din Moldova epocilor medievală şi modernă, ca rezultat al unor cercetări ştiinţifice în biblioteci şi arhive din Polonia, Lituania, Ucraina, Rusia şi Belarus. Aşa se face că imagini cu chipuri realiste de femei din Moldova secolului al XVII-lea lipsesc cu desăvârşire în colecţiile muzeale din Republica Moldova.

Expoziţia prezintă circa 50 de imagini ale femeilor din înalta societate moldovenească medievală şi modernă – soţii şi fiice de domnitori, jupânese – , cópii de scrisori originale ale acestora, documente de epocă ce demonstrează activitatea socială, culturală, politică şi ştiinţifică a femeilor din secolele XV-XIX.

Expoziţia oferă publicului larg posibilitatea de a vizualiza imagini feminine de epocă, păstrate în picturi murale (fresce) şi portrete deţinute de muzeele din străinătate sau în colecţii particulare, imagini care recompun caleidoscopic trecutul istoric, surprinzând cadrul vieţii cotidiene, spiritualitatea şi morala fiecărei epoci în parte.

Originalitatea expoziţiei constă în faptul că majoritatea imaginilor prezentate sunt expuse pentru prima dată, cu toate că unele au fost incluse deja în circuitul ştiinţific.

Expoziţia este complinită cu materiale tipologice originale, care întregesc sau completează conţinutul unor compartimente.

Vă invităm să vizitaţi expoziţia „Istoria feminină în imagini", care va fi deschisă la muzeu între 17 şi 29 februarie.

TIMPUL.MD

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *