Actualitate

Extensiile universitare romnesti vor relua activitatea in R.Moldova

„In scurt timp va fi semnat un nou acord de colaborare in domeniul educatiei intre ministerele de ramura ale Romaniei si R. Moldova”, a declarat Traian Basescu in cadrul vizitei sale la Universitatea de Stat din Cahul. Presedintele roman a mai tinut o lectie de europenizare in fata studentilor moldoveni, in timpul careia a enumerat mai multe costuri si sacrificii aproximative ale Moldovei in procesul de aderare la Uniunea Europeana.

Rectorul Universitatii din Cahul, Andrei Popa, a declarat ca totul este pregatit pentru ca extensiile universitare sa poata activa din nou in Moldova. Acestea au fost deschide in 1999 si au incetat sa activeze in 2007, din cauza ca, odata cu aderarea Romaniei la UE, era nevoie de o intelegere scrisa cu R. Moldova pentru ca extensiile universitare sa mai poata functiona. Guvernarea comunista a refuzat incheierea unui Protocol de colaborare cu Ministerul Educatiei si Cercetarii de la Bucuresti, iar studentii basarabeni nu au mai putut beneficia de locuri in cadrul universitatilor romanesti.

Extensiile universitare romanesti permiteau studentilor basarabeni sa fie bursieri ai statului roman, fara a pleca din tara. Intreg procesul de invatamant era finantat de catre Ministerul Educatiei si Cercetarii de la Bucuresti.

In total, in R. Moldova au existat patru extensii ale institutiilor de invatamant superior din Romania: filiala Universitatii „Alexandru Ioan Cuza” din Iasi, in cadrul Universitatii „Alecu Russo” din Balti, filiala Universitatii „Gheorghe Asachi” din Iasi, in cadrul Universitatii Tehnice a Moldovei, filiala Universitatii „Dunarea de Jos” din Galati, in cadrul Universitatii de Stat „Bogdan Petriceicu Hasdeu”, din Cahul si filiala Scolii Nationale de Studii Politice si Administrative (SNSPA), din Bucuresti in cadrul Universitatii de Stat din Moldova.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *