Externe

Externele, fara cravata, la discutii cu presa

Exclusiv on-line

Viitorul Acord de asociere R. Moldova – Uniunea Europeana ar putea contine o referire clara privind perspectivele de aderare ale tarii noastre. Desi subiectul a fost discutat la prima runda de negocieri pe marginea documentului, desfasurata la 12 ianuarie la Chisinau, se pare ca acest detaliu important le-a scapat, in timpul conferintei de presa de marti, ministrului moldovean de Externe, Iurie Leanca, si directorului Directiei pentru relatii externe a Comisiei Europene, Gunnar Wiegand.

Tocmai de aceea, detaliul cu pricina a fost mentionat miercuri seara, la sedinta Clubului de presa al Ministerului Afacerilor Externe si Integrarii Europene. Solicitata de TIMPUL, viceministra de Externe, Natalia Gherman, negociatoarea-sefa din partea Chisinaului pentru viitorul acord cu UE, a spus ca delegatia noastra a propus ca referirea cu privire la perspectivele de aderare a RM sa fie inclusa in preambulul Acordului de asociere, propunere ce a fost salutata de colegii europeni.

La sedinta clubului de presa si-a facut debutul intreaga conducere a MAEIE – viceministrii Natalia Gherman si Andrei Popov, proaspat desemnatul Secretar General al ministerului, Mihai Capatana, purtatorul de cuvant al MAEIE, Valeriu Turea, in frunte cu ministrul Iurie Leanca. Desi clubul, lansat inca in luna martie trecut, a fost gandit ca un cadru de discutii neformale cu jurnalistii, discursul oficial al ministrului nu a lipsit la inceputul sedintei. Astfel, seful diplomatiei a reiterat ca liberalizarea regimului de vize pentru cetatenii RM ramane un obiectiv prioritar pentru Guvern in negocierile cu Bruxellesul, la fel ca si semnarea unui Acord de liber schimb, aprofundat si cuprinzator, insa cat de repede se va reusi acest lucru depinde nu doar de deschiderea UE, ci mai ales de ritmul reformelor interne. Ministrul a mai spus ca in cel mult doua luni vor fi completate toate functiile de ambasadori ai RM peste hotare, ramase vacante dupa rechemarea diplomatilor numiti de fosta guvernare. Toti angajatii MAEIE vor trece prin „sita” unui proces de evaluare a capacitatilor profesionale, astfel ca unii ar putea sa-si piarda posturile, functiile lor urmand a fi ocupate, prin concurs, de specialisti calificati, care sa cunoasca cel putin o limba de circulatie internationala.

Discutiile au devenit cu adevarat interesante doar dupa consumarea declaratiilor oficiale, cand microfoanele si camerele au fost inchise, iar ministrul de Externe si-a scos, la propriu, cravata. Iurie Leanca si colegii sai au deschis mai multe paranteze, dar, pentru ca discutiile au fost „off the record”, nu va putem divulga, bunaoara, peste cat timp UE ar putea ridica vizele pentru moldoveni, in opinia ministrului…
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *