Actualitate

Fenomenul de albire a recifelor de corali prezintă semne de atenuare

Previziunile NOAA arată că albirea coralilor nu se mai produce în trei dintre bazinele oceanice majore, Atlantic, Pacific și Indian, fapt care sugerează probabil sfârșitul acestui fenomen distrugător pentru ecosistemul marin mondial, fragil și vital pentru viața de pe Terra.

Oamenii de știință vor monitoriza cu mare atenție temperaturile de la suprafața oceanelor și albirea coralilor pe durata următoarelor șase luni, pentru a confirma sfârșitul acestui ciclu, despre care NOAA a anunțat că a început în 2015.

Previziunile referitoare la albirea coralilor stabilite de agenția americană pentru următoarele patru luni evidențiază anumite riscuri pentru recifele din Florida și din Marea Caraibilor până la sfârșitul verii 2017.

Din 2015, toate recifele coraliene tropicale de pe Terra au trăit în ape ce aveau o temperatură peste media normală și peste 70% dintre ele au suferit din cauza acestei încălziri suficient de mult timp pentru a fi afectate de fenomenul de albire.

"Această încălzire la nivel planetar a fost mai severă, mai lungă și mai extinsă și, poate, cea mai devastatoare observată vreodată", a spus Mark Eakin, coordonatorul programului de la NASA însărcinat cu monitorizarea acestor ecosisteme.

Fenomenul de albire se produce atunci când coralii, deranjați de creșterea temperaturii, expulzează algele microscopice cu care trăiesc în simbioză, denumite zooxantele.

Ele furnizează coralilor hrana de care aceștia au nevoie, dar și culoarea scheletului din calcar al acestora.

Dacă zooxantelele nu revin în țesutul coralian, coralul moare.

Recifele coraliene americane au fost deosebit de afectate în ultimii doi ani de albire severă, în Florida și Hawad. Fenomenul s-a manifestat în ultimii trei ani în insulele Marianelor și în ultimii patru ani în Guam.

La începutul anului 2017, creșterea temperaturii apei a provocat o albire importantă în Marea Barieră din Australia, pentru al doilea an consecutiv, și în insulele Samoa americane, profund afectate la începutul anului 2015.

NOAA a dezvăluit, de asemenea, că în anumite regiuni, recifele coraliene nu au suferit de albire, în pofida încălzirii apei.

Oamenii de știință examinează acele zone pentru a afla dacă rezistența în fața fenomenului de albire se datorează unor trăsături specifice ale acelor corali sau mediului în care ei trăiesc.

Prima albire la scală planetară s-a produs în 1998 în momentul în care curentul ecuatorial cald din Pacific, El Nino, a fost deosebit de intens. Un al doilea episod a fost observat în 2010.

Deși coralii pot să supraviețuiască și să se regenereze după o albire moderată, fenomenul, după un episod sever și prelungit, devine fatal pentru aceste organisme marine.

AGERPRES

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *