Muzică

Festivalul Internaţional de Muzică Corală, ediţia a III-a

Inaugurarea sărbătorii a avut loc la Biserica romano-catolică din Chişinău. Ea a fost deschisă de către episcopul Anton Coşa, care a apreciat înalt această manifestare. La eveniment au participat colective corale din mai multe ţări – România, Letonia, Georgia, Federaţia Rusă, R. Moldova -, care au interpretat muzică sacră.

A doua zi, la Sala cu Orgă, a avut loc un concert de muzică clasică. La deschidere a luat cuvântul primarul general al municipiului Chişinău, Dorin Chirtoacă. El a menţionat prestaţia acestor colective muzicale, oraşul bucurându-se pentru prima dată de evoluarea unor asemenea formaţii.

După evoluarea tuturor concurenţilor a răsunat în cor unit muzică de Michael Jackson. În faţa celor prezenţi a luat cuvântul Ion Ciobanu, consultant principal la Ministerul Culturii din R. Moldova. Tot în această zi, participanţilor la festival le-au fost înmânate diplome şi cadouri de preţ. De asemenea, aici a avut loc un master-class, susţinut de către dirijorii Liubov Aldakova din Rusia şi Cornel Groza din România. La Centrul de cultură pentru copii şi tineret au fost lansate culegerile corale ale compozitorilor moldoveni Victor Creangă, Teodor Zgureanu, Eugen Mamot, Ghenadie Ciobanu, Sergiu Ciuhrii, Vladimir şi Nicolae Ciolacu.

A treia zi, la Muzeul Naţional de Istorie şi Arheologie a fost prezentat un concert de muzică naţională. Solicitată de TIMPUL, directoarea festivalului, Elena Marian, ne-a spus că a fost un eveniment de excepţie. Şi aceasta s-a întâmplat graţie profesionalismului deosebit al colectivelor prezente la festival.

Corul mixt „Skali” al Gimnaziului de Stat din Jeglava, Letonia, a interpretat muzică de Rihards Dubra („Tatăl Nostru” şi „Ave Maria”), Romans Grantovskis („Sveti, Kungs!”), iar corul „Vesnianka” din Moscova, Federaţia Rusă, – muzică de A. Arhanghelski („Krest-hraniteli”) şi de George Bizet („Agnus Dei”). Corul de Cameră „Capella Transylvanica” din Cluj-Napoca a prezentat muzică sacră de Dan Voiculescu („Tatăl Nostru”), Antonio Lotti („Crucifixus”), Henry Purcell („Hear My Praver, Oh Lord”), Ioan D. Chirescu („Fericirile”), iar Capela Corală „Moldova” a Companiei „Teleradio-Moldova” a încântat publicul cu muzică de B. Berezovschi şi Artemie Vedel („Uşile pocăinţei”), Gheorghe Ghiulamila („Doamne al Puterilor”) şi Nicolae Lungu („Cu noi este Dumnezeu”).

Georgienii au fost şi ei la nivel, prezentând muzică folk song („Shen khar venakhi”, „Qriste agsdga”, „Gmerti ufali” şi „Alilo”).

Festivalul Internaţional de Muzică Corală „A ruginit frunza din vii” a fost inaugurat în anul 2008.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *