Actualitate

Filme mari româneşti, la TVR MOLDOVA

Mihai Viteazu, Aferim!, Poziţia copilului, 4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile, Felicia înainte de toate, Marţi, după Crăciun sunt doar câteva dintre producţiile cinematografice româneşti de succes care vor fi difuzate de TVR MOLDOVA, alături de pelicule create înainte de 1989.

La 1 Decembrie 2015, TVR MOLDOVA va împlini doi ani de emisie, moment marcat prin debutul unei serii de filme româneşti multi-premiate.

După această dată, telespectatorii din Republica Moldova vor putea urmări producții noi, apreciate, ale cinematografiei româneşti, sub genericul Filmul românesc contemporan.

În 2016, Televiziunea Română vizează consolidarea difuzării de film românesc pentru telespectatorii de peste Prut prin producţii istorice, comedii, de aventuri, precum şi filme pentru copii.

Pe lângă filmele realizate în România, în noua grilă a TVR MOLDOVA se vor regăsi şi filme produse recent, în Republica Moldova, cum ar fi Ce lume minunată, premiat deja în America şi în Franţa, alături de documentare inspirate din istoria Basarabiei, precum seria Să nu ne răzbunaţi.

În actualul context geopolitic, tensionat de conflicte mocnite la graniţa de nord-est a Uniunii Europene, o misiune extrem de importantă a României este aceea de a ajuta Republica Moldova să îşi redescopere şi să îşi preţuiască identitatea de stat european.

Filmele săptămânii 19- 25 octombrie, la TVR Moldova

Amza Pellea, Olga Tudorache, Ilarion Ciobanu, Florin Piersic, Mircea Albulescu, Ion Besoiu, Sergiu Nicolaescu. Mari actori pe care îi puteţi revedea în filmul „Mihai Viteazu”. Săptămâna aceasta, la TVR Moldova.

Sâmbătă, 24 octombrie 2015, de la ora 22.00, se transmite prima parte a filmului românesc „Mihai Viteazu” (1971) regizat de Segiu Nicolaescu. Scenariul a fost realizat de Tiberiu Popovici.

În anul 1593, sultanul Murad al III-lea îşi îndrepta trupele conduse de generalul Sinan Paşa către Viena – ultimul obstacol spre o Europă dezbinată. Ca printr-un miracol – repetat de-a lungul secolelor – în drumul acestor armate, cele trei ţări române aveau să joace un rol hotărâtor. În acele vremuri grele a urcat pe tronul Valahiei Mihai Pătraşcu, ban al Craiovei. Ţara era sărăcită de domnia predecesorului său şi trebuia să plătească o sumă mare de bani către Înalta Poartă. În decembrie 1594 izbucnea la Bucureşti o revoltă antiotomană, iar creditorii au fost strânşi în casa fraţilor Buzescu căreia i s-a dat foc. Uciderea creditorilor a fost semnalul începerii campaniei antiotomane de la Dunăre a voievodului român. El a trimis emisari la Roma pentru a cere ajutorul Sfântului Scaun spre a-i alunga pe turci din Europa, dar ajutoarele au ajuns prea târziu. Finalul primei părţi a filmului îl reprezintă Bătălia de la Călugăreni (13/23 august 1595), purtată într-o zonă mlăştinoasă de pe cursul râului Neajlov. Din distribuţia filmului fac parte: Amza Pellea, Olga Tudorache, Irina Gărdescu, György Kovács, Ilarion Ciobanu, Florin Piersic, Mircea Albulescu, Ion Besoiu, Sergiu Nicolaescu.

A doua parte a filmului se va difuza duminica, 25 octombrie 2015, de la ora 22:00. În acest episod, turcii îi propun domnitorului Mihai Viteazul să încheie un tratat de pace între Înalta Poartă şi Țara Românească. Mihai refuză oferta având intenţia să unească cele trei țări române. Drept urmare, porneşte campania din Transilvania, trece Munţii Carpaţi şi învinge în Bătălia de la Şelimbăr din octombrie 1599 oştile nobililor transilvăneni conduşi de cardinalul Andrei Báthory.

După victorie, Mihai Viteazul intră în cetatea Alba Iulia, fiind primit ca domnitor al Transilvaniei. Apoi, el se îndreaptă spre Moldova, unde domnea Ieremia Movilă, cu ajutorul polonezilor. În film, lupta dintre armata moldoveană și cea valaho-transilvăneană a lui Mihai nu a mai avut loc, dorinţa moldovenilor de a se uni cu celelalte două țări determinându-i să dezerteze. Astfel s-a realizat unirea tuturor celor trei ţări române. Mihai Viteazul a fost înscăunat drept „Domn al Țării Româneşti şi Ardealului şi a toată ţara Moldovei” la Alba Iulia. A fost recunoscut şi de sultanul otoman ca domnitor al celor trei țări. Această unire nu a ținut însă prea mult. Mihai Viteazul a fost înfrânt în Bătălia de la Mirăslău, din septembrie 1600. Scăpat cu viaţă, fostul domnitor a plecat la Viena şi Praga, sperând să obțină susţinerea împăratului Rudolf al II-lea.

Sursa: Radiochisinau.md
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *