Timpul.md

Actualitate 24 August 2017 | 20:27

Fiscul a luat la puricat maneliștii, sportivii și vedetele TV. Câți bani au ASCUNS de FISC

Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) a verificat mai mulți maneliști, artiști, sportivi și vedete tv și a descoperit că aceștia nu au declarat venituri de 4,67 milioane de lei, pentru care ar fi trebuit să plătească la bugetul de stat 1,164 milioane de lei. Printre cei vizați se află cântăreții de manele Florin Salam, Vali Vijelie și Ţancă Uraganu.

Potrivit unui document oficial obținut de Libertatea, Agenția Națională de Administrare Fiscală a găsit, după 11 acțiuni de verificare, un prejudiciu produs bugetului de stat, prin nedeclararea veniturilor, de 1,164 milioane de lei.

Fiscul precizează că verificările se fac după constatarea unei diferențe de cel puțin 10% din veniturile declarate ale persoanelor în cauză, dar nu mai puțin de 50.000 de lei.

Instituția mai menționează că în vederea riscului de nedeclarare a veniturilor au fost întocmite ”profiluri de risc”, unul dintre acestea ”fiind cel al persoanelor care activează în entertainment (artiști, inclusiv cântăreții de manele, sportivi, vedete), domeniu caracterizat de volatilitatea ridicată a veniturilor realizate, acestea provenind inclusiv prin exploatarea comercială a dreptului de imagine și a altor drepturi necorporale, din participarea remunerată la diverse evenimente festive sau mondene, incidental, fără să existe un contract permanent”.

Câți bani au ascuns de ANAF

Pe românește, veniturile maneliștilor, sportivilor sau vedetelor tv fluctuează foarte mult.

După ce le-a făcut aceste ”profiluri de risc”, inspectorii ANAF au trecut și la controale directe.

”În acest sens, au fost finalizate 11 acțiuni de verificare a situației personale, fiind stabilite venituri suplimentare/nedeclarate în sumă de 4.678.738 lei și impozit pe venit și obligații fiscale accesorii suplimentare în sumă totală de 1.164.128 lei. În acest moment mai sunt în curs de desfășurare 9 acțiuni la persoane fizice care se încadrează în profilul de risc al persoanelor care activează în domeniul entertainment-ului”, arată Fiscul în document.

Cine a fost verificat

Veniturile obținute de către cântăreții de manele se încadrează la categoria de venituri din activități independente, iar acestea trebuie declarate la ANAF pentru fiecare an fiscal, putând fi trimise până la data de 25 mai a anului următor celui de realizare a venitului.

Presa a scris că printre cei vizați se află cântăreții de manele Florin Salam, Vali Vijelie sau Ţancă Uraganu. De asemenea, Ștefan Bănică Jr. și Andreea Marin au fost verificați încă din 2015.

 

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus