Carte

Fondul de carte al bibliotecilor din Moldova va fi digitalizat în totalitate

Ministrul culturii, Boris Focşa, a comunicat că la începutul anului 2011 a fost efectuat un studiu şi doar 17,2% din biblioteci erau dotate cu calculatoare, la internet fiind conectate 10,8% din toate. Doar 3,4% din biblioteci aveau pagină web, iar diferenţa dintre nivelul de informatizare al bibliotecilor din mediul rural şi urbane era foarte mare. „Digitalizarea bibliotecilor va facilita accesul la informaţie ca instrument de dezvoltare educaţională”, a declarat Boris Focşa.

Programul aprobat de Guvern prevede, de asemenea, digitalizarea în proporţie de 75%, până în anul 2020, a patrimoniului material şi imaterial cultural, crearea unor servicii publice care ar garanta accesul la valorile culturale. Printre acestea Boris Focşa a evidenţiat şi crearea sistemelor informaţionale: „Patrimoniul arheologic naţional”, „Arhive de patrimoniu imaterial naţional”, „Muzeul virtual”, Patrimoniul de creaţie”, ghidurile electronice „Rezervaţia Orheiul vechi”, „Mănăstiri şi biserici”, „Cetăţi”şi altele. Totodată va fi edificat sistemul on line de procurare a biletelor pentru vizitarea obiectivelor patrimoniului cultural.

Pentru implementarea Programului e nevoie de 74,3 mln lei, bani care vor fi alocaţi pe etape din buget şi din contul donaţiilor.  

Sursa: Info-prim.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *