CSI / Rusia

Forbes: Putin a mai bătut un cui în sicriul economiei ruse

„Se pare că arestarea lui Kamenscik este parte din planul Kremlinului de a-i transformă pe proprietarii marilor companii ruse în vaci de muls (…), scopul este umplerea buzunarelor golite ale Kremlinului şi acoperirea deficitelor publice”, spune Gregory.

Anterior, în arest la domiciliu au fost trimişi „mogulul căii ferate”, Vladimir Iakunin şi „magnatul petrolului” Vladimir Evtuşenko, care până la urmă au cedat activele Kremlinului.

„Alexander Soljeniţîn scria că cei arestaţi în perioada represiunilor staliniste tot timpul îi întrebau pe cei veniţi să-i ridice:” De ce eu? De ce pe mine?”- iar agenţii răspundeau: „Pentru că”.

Sistemul dreptului de proprietate funcţionează în Rusia lui Putin în acelaşi fel. „Sistemul judiciar” poate confisca proprietatea unei persoane fără motiv. Din cauza acestui sistem juridic părtinitor, drepturile de proprietate nu pot fi protejate nici prin „comportament corect”.

„Intimidarea de arestarea arbitrară a unuia dintre cei mai de succes antreprenori din Rusia – este un alt cui înfipt în sicriul economiei ruse – spune autorul. Se pune întrebarea, de ce ar vrea cineva să creeze în Rusia o afacere de succes, să încurajeze astfel creşterea economică şi a nivelului de trăi, dacă statul (Kremlinul) poate oricând s-o confişte. Cei care au obţinut o afacere de succes se vor gândi acum la un singur lucru: cum să-şi scoată mai repede banii din Rusia. Ceilalţi îşi vor da seama că nu are rost să investească timp, bani şi efort în realizarea unei afaceri în Rusia, şi se vor alătură exodului de creiere, din care cauza Rusia este lipsită de cel mai bun capital al său”.

„Economia rusă continuă să scadă, iar Kremlinul devine şi mai disperat. Arestul la domiciliu al acelora care au bani, va transformă situaţia într-un cerc vicios. Dacă îi jefuiesti pe cei care au bani, vor fi tot mai puţini bani în toată ţara şi economia va aluneca în prăpastie şi mai mult. Cred că Putin nu a auzit povestea gâştii cu ouă de aur „- conchide jurnalistul Forbes. 

sursa: paginaderusia.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *