Timpul.md

Externe 11 Noiembrie 2020 | 08:32

Fostul ambasador al Vaticanului în Franţa, judecat în urma unor acuzaţii de molestare sexuală

 Fostul ambasador al Vaticanului în Franţa este judecat marţi la Paris, fiind acuzat de molestarea a patru bărbaţi, în cadrul celui mai recent scandal sexual care zguduie Biserica Romano-Catolică, informează Reuters.

Procurorii au deschis o anchetă după ce un oficial de rang secund din Primăria Parisului l-a acuzat pe arhiepiscopul Luigi Ventura, nunţiul papal în Franţa, pe atunci în vârstă de 74 de ani, că l-a molestat în ianuarie 2019, iar autorităţile din primărie au depus o plângere la procuratura din Paris.

Avocatul lui Ventura a respins acuzaţiile.

Vaticanul i-a ridicat anul trecut imunitatea diplomatică lui Ventura, iar prelatul a demisionat din funcţie în luna decembrie.

Un oficial al Primăriei din Paris a declarat pentru Reuters anul trecut că în ianuarie 2019, în timpul discursului de Anul Nou al primarului Anne Hidalgo, Ventura i-a mângâiat în mod repetat fesele angajatului care a făcut plângerea.De atunci, alţi trei bărbaţi au formulat acuzaţii similare.

Jade Dousselin, avocatul unuia dintre bărbaţi, un manager în cadrul Primăriei în vârstă de 39 de ani la acea vreme, a declarat că persoana pe care o reprezintă a fost molestată în 2018.

Avocatul lui Ventura, Bertrand Ollivier, nu a putut fi imediat contactat pentru comentarii. În iulie, el a declarat la postul de radio Europe 1 că Ventura urma să se prezinte în faţa instanţei pentru a-şi apăra onoarea şi nevinovăţia şi că prelatul respinge cu tărie acuzaţiile.

Ventura a fost ambasador al Vaticanului în Franţa între 2008 şi 2019, după misiuni similare în mai multe ţări africane şi în Canada.

Biserica Romano-Catolică din întreaga lume s-a confruntat în ultimii 20 de ani cu numeroase scandaluri de abuz sexual, ale căror victime sunt deseori copii. 

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus