Timpul.md

Actualitate 27 Octombrie 2015 | 07:59

Fostul ambasador SUA face glume pe seama „genialității” lui Putin

După intervenția militară rusă în Siria, comentatorii au anunțat ca Putin este un strateg genial, scrie într-un articol pentru New York Times fostul ambasador SUA în Rusia, Michael McFaul. Autorul consideră că, de fapt, totul este pe dos.

„Acum cinci ani, Rusia era într-o poziție mult mai puternică, și astăzi, Putin încearca să se protejeze, multiplicand deciziile proaste inspirate de o teorie depășită a politicii internaționale”, afirma McFaul.

Fostul diplomat recomandă SUA și aliaților săi să „aplice o strategie cuprinzătoare pentru a minimiza consecințele negative ale acțiunilor Rusiei, și pentru a maximiza efectele pozitive pentru noi”.

După „primăvara arabă” și protestele din Rusia și Ucraina, Putin a simțit că în spatele acestor evenimente se află „mâna Statelor Unite” și că ar trebui să răspundă cu constrângere și forță, spune autorul.

În Rusia, tacticile lui Putin au împiedicat orice avans al opoziției. Dar, ca urmare, reformele economice au stagnat, investițiile au scăzut și ponderea proprietății de stat în economie a crescut.

În Ucraina, represiunea împotriva protestatarilor nu a reușit. Putin consideră că aceasta este o operațiune CIA, și a raspuns anexand Crimeea și a încercat să ia și estul Ucrainei.

Toate au fost realizări de scurtă durată, al caror preț este in creştere, spune McFaul. „Ca urmare a sancțiunilor și scăderii prețurilor la energie, economia rusă a scăzut la de la 2.000 miliarde $ în 2014 – la 1.200 miliarde in 2015”, – explică el.
 
„Putin a fost nevoit să renunțe la proiectul sau Novorosiia: Agenții săi din estul Ucrainei nu au obtinut sprijinul populatiei și au esuat în stabilirea unei bune guvernari. În plus, acțiunile sale au asigurat că Ucraina nu va intra în veci în CEEA și nu va fi niciodata aliat al Rusiei” – mai spune fostul ambasador.

Revenind la Siria, McFaul scrie: „După patru ani de război civil, Assad a ajuns sa controleze foarte putine teritorii şi se confruntă cu un inamic redutabil. De aceea Putin a trebuit să intervină – sa-si salveze aliatul-autocrat de la înfrângere. Campania aeriană rusă a dat aripi armatei siriene și aliațiilor săi, dar pe termen lung, doar cu raiduri aeriene, lui Assad îi va fi imposibil sa restabileasca autoritatea asupra întregii țari”.

McFaul conchide: „Putin este un maestru tactician pe termen scurt ca raspuns la diverse crize, dar mai puțin talentat în domeniul strategiei pe termen lung…Aventurile străine ale lui Putin îi vor aduce eşecul mai devreme sau mai târziu”, crede McFaul.

Iar SUA și aliații săi ar trebui să grabeasca acest eșec, opunand rezistență Rusiei pe diferite fronturi, spune autorul.

„În Siria, Statele Unite nu pot permite Rusiei sa elimine toți actorii, în afara de Assad și ISIS. Trebuie sa oferim mai multe arme și sprijin pentru alte grupari rebele. Trebuie să-l avertizam pe Putin ca atacurile asupra rebelilor care nu fac parte din ISIS ne forțează să luam masuri de aparare a acestora – prin crearea unei zone de interdicție aeriană sau oferirea de arme de apărare aeriană „-afirma McFaul.

Totodata, fostul ambasador propune creșterea asistenței financiare pentru Ucraina, în schimbul promovarii reformelor economice, precum și extinderea formarii militarilor ucraineni în paralel cu livrarea de arme defensive.

NATO ar trebui să găzduiască forțe terestre pe teritoriul Alianței din Europa de Est. Statele Unite ale Americii ar trebui să urmărească, de asemenea, obiective pe termen lung care să demonstreze leadership-ul SUA și sa accentueze izolarea Rusiei.

„Evident, SUA sunt interesate în apariția unei Rusii puternice, bogate și democratice, care ar fi pe deplin integrata în comunitatea internațională. Dar, în acest moment, singura cale de a împinge Rusia spre o schimbare de curs este să se impiedice politica actuală a lui Putin, şi nu doar în Siria, dar continuu, la un nivel strategic şi global”, conchide McFaul.

Sursa: paginaderusia.ro

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus