Timpul.md

Actualitate 19 August 2021 | 11:07

Fostul deputat, Dinu Plîngău i-a trimis președintelui Parlamentului, Igor Grosu, un draft de sesizare la Curtea Constituțională pentru scoaterea în afara legii a Partidului Șor ​

Fostul deputat al Platformei DA, Dinu Plîngău, a anunțat că i-a trimis președintelui Parlamentului, Igor Grosu, un draft de sesizare la Curtea Constituțională ce privește verificarea constituționalității Partidului Șor. Conform art. 38 alin. (2) din Codul Jurisdicției Constituționale, Dinu Plîngău precizează, că un asemenea control poate fi solicitat de către președintele legislativului.

„Vreau din tot sufletul să scăpăm de această rușine. Este inadmisibil ca acest pseudo-partid să-mi hărțuiască colegii. Pentru mine, e o rușine să ajungem ca cei care au furat miliardul să fie reprezentanți în Parlament, iar cei care au protestat împotriva jafurilor de proporții să fie umiliți azi prin instanțele de judecată”, Plîngău a comentat pe pagina sa de Facebook.

 


În cadrul unei conferințe de presă care a fost organizată miercuri, fosta deputată a Platformei DA, Stela Macari, a spus că este ținta unei campanii de intimidare cu cereri prealabile, acțiunea a fost organizată de către Partidul Șor pentru faptul că i-ar fi numit „hoți” pe membrii principali ai acestei formațiuni.
 
Dinu Plîngău susține că Platforma DA va insista „foarte mult” pe lângă instituțiile abilitate ca această „unealtă politică”, Partidul Șor, „al cărei beneficiar este hoțul de miliarde, Ilan Șor, să fie scoasă în afara legii”.
Fostul parlamentar menționează că draftul sesizării a fost consultat cu reprezentanți ai mediului academic și ONG-uri de specialitate, potrivit anticorupție.md

Curtea Constituțională a respins în luna mai curent sesizarea foștilor deputaților Octavian Țîcu, Dinu Plîngău, Maria Ciobanu și Liviu Vovc privind controlul constituționalității Partidului Şor.
 
„Astfel de sesizări pot fi depuse de preşedintele Republicii Moldova, de preşedintele Parlamentului, de Guvern, de ministrul Justiţiei sau de Procurorul General.
 
Preşedintele Parlamentului poate adresa sesizări numai în baza unei hotărâri a legislativului, iar Procurorul General – în baza unei hotărâri a Consiliului Superior al Procurorilor și ministrul Justiţiei – în baza unei hotărâri a colegiului Ministerului Justiţiei”, este menționat în decizia Înaltei Curți care a fost emisă în luna mai curent.
 
Partidul Şor a fost singura formațiune din lista concurenților electorali pentru alegerile parlamentare anticipate din iulie 2021 al cărei lider, Ilan Șor, este fugar şi dat în urmărire penală.
Ilan Șor este unul dintre principalii învinuiţi în frauda bancară, cunoscută drept „furtul miliardului”. De asemenea, partidul este lider la capitolul candidaților cu dosare penale. Pe parcursul ultimilor ani, formaţiunea a fost implicată la vedere în coruperea deputaţilor şi alegătorilor, discurs de ură şi manifestări agresive faţă de oponenţii politici şi jurnalişti, transmite anticorupție.md.

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus