Timpul.md

Actualitate 29 Mai 2019 | 10:05

Fostul șef al Statului Major al Ucrainei: În 2014, Kievul începuse o operațiune militară în Crimeea, dar avioanele cu parașitiști au fost întoarse din drum

La 1 martie 2014, forțele armate ucrainene au lansat operațiunea de „eliberare” a Crimeei anexate de armata rusă, totuși, din ordinul cuiva de sus operațiunea a fost anulată imdiat după declanșare, afirmă fostul șef al Statului Major General al Ucrainei, Vladimir Zaman, care a fost comandant al Forțelor Armate până în februarie 2014, după care împuternicit din partea Radei Supreme să vegheze asupra activităților Ministerului Apărării al țării.

Zaman amintește ca, la 1 martie la Kiev, la ședința Consiliului Național de Aparare si Securitate, prezidat de președintele interimar Alexandr Turcinov, s-a decis alertarea Forțelor Armate ale Ucrainei la cel mai înalt grad de pregătire de luptă, având în vedere potențialul de agresiune din partea Rusiei.

Statul Major al Ucrainei a elaborat și pregătit planul unei operațiuni care prevedea transfer de trupe pe teritoriul Crimeei pentru a debloca unitățile militare. În acele zile, în peninsula, fortele armate ruse (fara insemne miitare) desfășurau operatiunea de blocare și ocupare a unităților militare ucrainene. După 1 martie, după ce Consiliul Federației din Rusia a aprobat cererea președintelui privind utilizarea forțelor armate ruse pe întreg teritoriu al Ucrainei, Statul Major General al Armatei Ucraienei a decis inițierea unor acțiuni de raspuns.

La 1 martie, unitățile armate ucrainene au primit ordin de zbor spre Crimeea. În operatiune au fost implicate cel puțin trei aeronave Il-76 și 20 de elicoptere avand la bord trupe aeropurtate. Sarcina lor era de blocare a Istmului Crimeei și împiedicarea transferului de noi trupe ruse. Cu toate acestea, avioanele și elicopterele au ajuns doar pana la coasta mării. „Piloții au primit ordinul de întoarcere la aeroporturile de domiciliu. Și asta a fost tot”, citeaza UNIAN declaratia generalului Zaman.

El a menționat, că nu a văzut niciun document oficial scris în această privință, dar a fost informat despre acest lucru de către ofiterii implicați direct în operațiunea militară anulata.

Ulterior operatiunii anulate, Zaman a fost acuzat de tradare. Impotriva sa a fost deschis un dosar penal, in care generalul este acuzat ca a redus numărul comisariatelor militare și a închis 70 de unități militare.

Generalul sustine ca președintele interimat Alexandr Turcinov, premierul Arseni Iațeniuk și ministrul apărării Igor Teniuh sunt vinovati de anularea operatiunii armatei ucrainene. Iațeniuk continuă să spună: „Totul este rău, totul este pierdut”. Teniuh – că armata ucraineană nu este pregătită să lupte cu Rusia.

Ca rezultat, s-a decis să nu se înceapă operatiunea militara, deși generalul Zaman susțineacă Statul Major General are un plan clar de respingere a atacului asupra Crimeei. Armata a pregatit pentru transfer in peninsula patru grupări tactice aeromobile și aeropurtate de nivel batalion, precum și regimente ale fortelor speciale. Totodata, din 26 ianuarie 2014, compania de recunoaștere a celei de-a 25-a brigăzi a fost dislocata din timp în Crimeea.

Potrivit generalului Zaman, președintele Poroșenko și secretarul Consiliului Național de Securitate și Apărare, Turcinov, se află în spatele abolirii ordinului de desfășurare a operatiunii.

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus