Istorie

FOTO: Primăria vrea să cumpere casa lui Carol Schmidt

Carol Schmidt (1846-1928) este considerat de departe cel mai bun primar al Chişinăului. Locul unde a trăit acesta se află la intersecţia străzilor Mihai Eminescu şi Mitropolit Varlaam – o căsuţă modestă, monument de importanţă locală, cu arhitectura  faţadelor caracteristică sec. al XIX-lea. Deşi a fost parţial deteriorată în timpul celui de-al doilea război mondial, casa a supravieţuit până în zilele noaste. Cu toate acestea, aspectul a fost deteriorat şi poartă însemnele intervenţiilor tehnice. 


Placa comemorativă este umbrită de un aclimatizator

Pe una din faţadele edificiului se află un baner pe care scrie se vinde şi un număr de telefon. Contactat de TIMPUL, proprietara casei lui Schmidt, dna Anghelina Culea, ne-a comunicat că imobilul a fost expus în vânzare încă în 2008. Însă din cauza crizei financiare, nu s-au găsit doritori s-o cumpere. Anul acesta însă o jumătate de casă a fost vândută unui agent economic, iar cealaltă parte cu o suprafaţă de 150 m2 îşi aşteaptă cumpărătorul. Proprietara a declarat că preţul jumătăţii de monument rămase constituie 120 mii de euro. În acest context, directorul Agenţiei  de inspectare şi restaurare a monumentelor, Ion Ştefăniţă, a spus că privatizarea unui monument se face de obicei cu avizul Ministerului Culturii. 


Intervenţii asupra acoperişului şi faţadei 

"În cazul casei primarului Carol Schmidt, în ultimii doi ani, ministerul nu a dat vreun aviz atât pentru tranzacţie vânzare-cumpărare, cât şi pentru lucrările care se desfăşoară acuma asupra edificiului", a informat Ion Ştefăniţă. 

La şedinţa de astăzi a Primăriei, actualul idil al capitalei, Dorin Chirtoacă, şi-a exprimat dorinţa ca edificiul să treacă în proprietatea municipalităţii, pentru a-l transforma în muzeu sau o sală de protocol. Dar deocamdată nu s-a identificat modalitatea prin care s-ar putea înfăptui acest lucru. Viceprimarul Nistor Grozavu a spus că se vor examina două căi: cumpărare sau schimb de imobile cu proprietarul. Întrebat de ce totuşi Primăria a decis să procure tocmai acum casa lui Carol Schmidt, viceprimarul a explicat că abia recent a apărut informaţia de vânzare a edificiului. 


Astfel arăta Casa lui Carol Schmidt acum câţiva ani

Locul unde a fost înmormântat Carol Schmidt nu se cunoaşte cu exactitate. Se presupune că acesta a fost distrus atunci când s-a construit fostul cinematograf "40 de ani ai comsomolului" (actualul "Gaudeamus"). Prin urmare, casa lui Carol Scmidt este singura loc istoric care vorbeşte de existenţa acestei personalităţi.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *